Nedjelja, 21 Aprila

IZ KULOARA Političke stranke dogovorile da zajednički stimuliraju izlaznost glasača na izbore

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: V.O.

Lideri vodećih političkih stranaka u BiH, na sastanku u hotelu „Tradicional“ na Jahorini, dogovorili su zajednički projekat „Stimuliranje glasača pred izbore i evaluacija izlaznosti“.

Projekat vrijedan 150 miliona KM, osiguranih iz kredita međunarodnih institucija, trebalo bi da doprinese transparentnijem radu stranaka tokom predizborne kampanje i ukidanju nelojalne konkurencije.

Gas maska i kanister vode

Iz dobro informiranih izvora saznajemo da će građani za izlazak na izbore biti stimulirani paketima pomoći koji uključuju subvencioniranje troškova oranja na parceli koju sami izaberu, dvadeset kilograma sjemenskog krompira, dva kilograma luka porijeklom iz zemalja EU, osnovne životne namirnice, gas masku, te po kanister pitke vode. Glasači iz Sarajeva, dok se ne riješi problem vodosnabdijevanja, dobit će po dva kanistera vode.

U SDA ovaj dogovor smatraju historijskim, jer kako je rečeno, nikada ranije nije postignut viši stepen saglasnosti političkih aktera u BiH.

Konačno će ovim projektom, vjeruju u SDA, biti otklonjen dugogodišnji problem nelojalne konkurencije među strankama.

„Zbog deset deka kafe smo gubili glasače. Danas smo tome stali ukraj“, kazao je sagovornik koji je želio ostati anoniman.

U vrhu ove stranke vjeruju da će značajnijom izlaznošću glasača na izborima pobijediti destruktivne, secesionističke snage i ohrabriti neopredijeljene Srbe i Hrvate da vjeruju u dobre namjere bošnjačke političke elite koja želi uspostaviti jednakopravnost svih naroda i građana na cijeloj teritoriji BiH.

Iz HDZ-a BiH naglašena je potreba brzog djelovanja jer je sjetva u proljeće, pa i potrebne propise treba donijeti što prije.

„Na oranicama širom domovine vidjet će se koliko je stvarno Hrvata u BiH. A ako treba, može nas na izbore izaći i pet puta više nego nas sada ima “, kazao je neimenovani HDZ-ovac.

Izlaskom na izbore Hrvati će konačno prekinuti trend da se njima upravlja iz političkog Sarajeva, odnosno iz vrha stranaka koje se deklariraju kao multietničke a čiji je jedini zadatak, kako tvrde, da destabiliziraju čelništvo hrvatskog naroda i Hrvate učine građanima drugog reda.

U SBB-u ne kriju zadovoljstvo što je u paket uvrštena i gas maska.

„Do sada se glasačima udaralo na emocije prema domovini, vjeri, radnom mjestu, međutim, nema jače emocije od one prema djetetu koje udiše zagađen zrak. Tako da mislim da će maska posebno utjecati na veću izlasnost na izborima“, kazao je SBB-ovac.

U SNSD-u su prije skupa angažirali tim od 28 stručnjaka te proveli opsežno istraživanje koje je pokazalo da je samo sit građanin – zadovoljan građanin, te da ljudi žele da žive od sopstvenog rada. Kada dobiju sjeme za sjetvu, smatraju u SNSD-u, to će građanima konačno biti omogućeno.

U ovoj stranci očekuju podršku Međunarodne zajednice. Navodno je iz OHR-a obećano da će se u korist podrške projektu odreći polovine svog godišnjeg budžeta.

Buđenje bratstva i jedinstva

Opozicija smtra da je došlo vrijeme da nacionalne oligarhije nestanu iz političkog života BiH, jer se i u svjetskim okvirima dešavaju velike promjene.

Neimenovani izvor iz SDP-a misli prvenstveno na okretanje građana politici ljevice, a kao najznačajniji primjer naveo je približavanje Južne Koreje politici Sjeverne Koreje. Također, kao dokaz ovoj tvrdnji navodi i najavu ulaganja bratske Kine u Termoelektrane u Tuzli i Banovićima.

Iz DF-a su naročito zadovoljni što će usaglašeni paket značajno pomoći budžetskim korisnicima kojima je Vlada FBiH jednostranim smanjenjem zatezne kamate na tužbe iz radnih odnosa, ozbiljno ugrozila egzistenciju.

*Tekst je satiričnog karaktera

Megafon.ba       

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.