Četvrtak, 20 Juna

Iz COVAX-a ne žure s isporukom vakcina: Predsjedništvo BiH tvrdi da ispunjavamo sve tehničke uvjete za prihvat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Međunarodni mehanizam COVAX (GAVI- Globalna alijansa za vakcine) objavio je danas plan (link) distribucije vakcina protiv virusa COVID-19 od februara do kraja maja ove godine. Bez preciznih termina, ponovo je objavljena tabela na kojoj se nalazi i Bosna i Hercegovina a koja sudeći prema  tome da vakcine do sada nismo dobili, za isporuku planirana za preiod do kraja maja.

Kako je ranije predviđeno, BiH je naručila 108.000 AstraZeneca vakcina te 23.400 vakcina Pfizera.

Uvjetovanje ispunjavanjem kriterija

Danas objavljen popis bit će ažuriran do kraja sedmice kako bi se osigurali rokovi za snabdijevanje tim dozama. Rokovi su podijeljeni na periode februar,mart i april,maj, naveli su iz Covaxa.

Rokovi ovise o raznim faktorima, uključujući nacionalne regulatorne zahtjeve, dostupnost vakcina i ispunjavanje drugih kriterija kao što su potvrđeni nacionalni planovi raspoređivanja i vakcinisanja (NDVP), sporazumi o odšteti i odgovornosti te odobrenja za izvoz i uvoz.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) i članovi Željko Komšić(DF) i Šefik Džaferović (SDA) razgovarali su danas s generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom.

Iz Predsjedništva su saopćili da je razgovarano o poteškoćama i kašnjenju u isporuci vakcina za BiH preko mehanizma Ujedinjenih nacija COVAX.

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da je BiH još tokom prošle godine ispunila sve svoje finansijske i druge utvrđene obaveze te da isto očekuje od mehanizma COVAX i proizvođača vakcina koji djeluju u okviru tog programa.

„Zaključeno je da se u što hitnijem roku treba potpisati propratno pismo i sporazum o odšteti i odgovornosti između BiH i proizvođača, kao naknadno dodate obaveze te je razgovarano o spremnosti proizvođača da dostave svu količinu vakcina u jasno preciziranim rokovima“, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Konstatovano je da BiH ispunjava sve tehničke uvjete da odmah izvrši prihvat, skladištenje i distribuiranje količine od milion vakcina svih proizvođača koji djeluju u okviru program COVAX.

Usporavanje procesa nabavke u BiH

Kako prenosi Anadoly Agency (AA), propratno pismo o kojem se na sastanku razgovaralo, zapravo su ugovori koje je GAVI (Globalna alijansa za vakcine) dostavio 22. februara. Naime, sve zemlje učesnice u COVAX mehanizmu, moraju potpisati sporazume o obeštećenju i odgovornosti sa proizvođačima vakcina, a ti sporazumi su isti za sve države.

Umjesto da žurno reaguje i potpiše ove dokumente, Ministarstvo civilnih poslova na čelu sa HDZ-vom ministricom Ankicom Gudeljević proslijedilo je prošle sedmice dokumentaciju entitetima i nije poznato kada će ta dokumentacija biti proslijeđena GAVI-ju.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.