Petak, 14 Juna

Iz Bimala za Megafon: Ulje je skuplje i jer su Ukrajina i Rusija najveći proizvođači suncokreta  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Bimal, iako domaći proizvođač, zavisan je od uvoza sirovine jer u BiH nema dovoljno sjemena uljarica. Upravo u ovoj situaciji se još jednom potvrđuje značaj domaće poljoprivredne proizvodnje“, kažu iz Bimala.

Autor: Mediha Tabaković

Fabrika Bimal iz Brčkog je jedini bh. proizvođač ulja i jedini razlog zbog kojeg je došlo do poskupljenja njihovog proizvoda, kaže za Megafon portparol Bimala Cvijeta Tomić Purić, je tržišne naravi, uzrokovane situacijom u Ukrajini. Ukrajina i Rusija su, naime, najveći proizvođaći i izvoznici suncokreta te je ratno stanje izazvano ruskom agresijom onemogućilo povoljne uslove Bimalu za nabavku sirovine.

OVISNI O UVOZU SIROVINA

“Ulje je poskupilo isključivo zbog tržišnih dešavanja od početka godine. Bimal, iako domaći proizvođač, zavisan je od uvoza sirovine jer u BiH nema dovoljno sjemena uljarica. Upravo u ovoj situaciji se još jednom potvrđuje značaj domaće poljoprivredne proizvodnje. Proizvođačima je potrebna domaća sirovina kako bi se dešavanja na globalnom tržištu sporije odrazila na cijene proizvoda” navodi Tomić Purić.

Naša sagovornica naglašava da fabrika Bimal bez obzira na svoju vlastitu proizvodnju mora da uvozi sirovine, što se trenutno dodatno odražava na formiranje cijena.

“Zemlje koje imaju dovoljno svoje sirovine, koje dakle imaju razvijenu vlastitu poljoprivrednu proizvodnju, postepeno proživljavaju poremećaje na svjetskom tržištu.

Kod nas to nije slučaj jer nas zavisnost od kupovine uljarica na vanjskim tržištima stavlja u podređen položaj i direktno se odražava na cijenu. Rad na razvoju poljoprivrede je ključan.

Fabrika Bimal godišnje preradi 120.000 tona uljarica. Svo sjeme suncoketa, soje i uljane repice koja se proizvedu u Bosni i Hercegovini, ukoliko je ono bez GMO,  mi otkupimo. Ipak, zbog velikog nedostatka domaćeg sjemena, naše potrebe za sirovinom su dominantno ovisne o uvozu”, istakla je ona.

FORMIRANJE CIJENA

Tomić Purić je kazala da nije u mogućnosti predvidjeti buduće cijene, jer ne zavise prvenstveno od proizvođača.

“Predviđanja nije moguće dati jer sve zavisi od tržišnih dešavanja. Cijena proizvoda na polici ne zavisi samo od proizvođača nego i od trgovca, marži, PDV-a i drugih faktora koji utiču na krajnju cijenu. Za Bimal je domaće tržište uvijek prioritet i mi nastojimo da obezbijedimo stabilno snabdijevanje”, navela je portparol Bimala Cvijeta Tomić Purić.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.