Četvrtak, 30 Maja

ISTRAŽUJEMO: Pravo i(li) pravda za žrtve nasilja u porodici

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Megafon.ba počinje tromjesečno istraživanje šta nedostaje i šta treba mijenjati u lancu zaštite žrtava nasilja u porodici.  

Autor: Nermina Šunj Kušljugić

Nakon nedavnih slučajeva femicida u Bosni i Hercegovini pokazalo se da ima mnogo nedorečenosti u propisima i postupanjima odgovornih u lancu zaštite žrtava nasilja u porodici.

Da li se moglo učiniti više? Zašto nije? Treba li mijenjati propise, ili odnos odgovornih u tumačenju propisa u hitnoj situaciji?

U istraživanju Megafona pod nazivom „Pravo i(li) pravda za žrtve nasilja u porodici“, u naredna tri mjeseca, novinari/ke Megafon.ba ukazat će na probleme i potražiti odgovore na ova i mnoga druga pitanja te ih uputiti na relevantne adrese.

Poštovani čitatelji, u istraživanju možete pomoći i vi tako što ćete, ukoliko imate saznanja o određenom problemu, nepravilnostima, propustu, nedostatku u propisu, javiti nam na e-mail: redakcija@megafon.ba a mi ćemo istražiti.

Serijalom tekstova na Megafon.ba želimo aktuelizirati potrebu snažnije prevencije femicida u Bosni i Hercegovini i potaknuti institucije na efikasnije postupanje u zaštiti žrtava nasilja u porodici.

Istraživanje Megafon.ba pod nazivom „Pravo i(li) pravda za žrtve nasilja u porodici“ je izrađeno uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM)  i  Institute for Democracy  and  Mediation  (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Sadržaj je isključiva odgovornost Megafon NDN d.o.o. Tuzla i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva, Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

 Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.