Četvrtak, 13 Juna

Inspekcija u Federaciji intenzivno kontrolira formiranje cijena za hranu i gorivo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon

Inspekcijski organi su u Federaciji Bosne i Hercegovine, od aprila do decembra 2021. godine, izvršili 1.982 inspekcijska nadzora formiranja cijena i marži.

Evidentirano je 510 nepravilnosti, od kojih je 313 prekršaja i 197 manjih odstupanja za koje su subjektima nadzora izdate upravne mjere – rješenja o oklanjanju nedostataka, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Od ukupnog broja kontrola, uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) i inspekcijski organi pri nadležnim kantonalnim ministarstvima izvršile su, prema dostavljenim podacima, ukupno 1.643 inspekcijska nadzora, u okviru kojih je utvrđeno ukupno 410 nepravilnosti, od kojih 213 prekršaja.

Tržišni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su 339 nadzora, u okviru kojih je utvrđeno 100 prekršaja, za što je izdano prekršajnih naloga u iznosu od 106.400 KM.

Iz FUZIP-a je saopćeno da je prosječan udio zabilježenih nepravilnosti na području FBiH oko 26 posto, odnosno kod manje od trećine kontrolisanih subjekata.

Kontrole se vrše kontinuirano, u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode i Odlukom o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, donesenim u aprilu 2021. godine usljed povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda uzrokovanog dominantno vanjskim faktorom, odnosno značajnim porastom nabavnih cijena iz uvoza.

U skladu sa ovim odlukama, pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da ne prelaze maksimalne visine od šest posto u veleprodaji i u maloprodaji od osam posto na nabavnu cijenu nafte.

Kada je riječ u životnim namirnicama i drugim proizvodima, marže ne smiju prelaziti visnu marže tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine.

Iz uprave je upućena molba potrošačima da uočene nepravilnosti prijave na telefon 033/22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail info@fuzip.gov.ba, te poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6, Sarajevo.

(Izvor: Vlada FBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.