Četvrtak, 13 Juna

IN MEMORIAM: KAPIJA 1995 – 2021: Osuđeni zločinac Novak Đukić još uvijek na slobodi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Ovo se ne može zaboraviti jer je Kapija strašna kolektivna tragedija i rana koja ne zarasta“, kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Autor: Megafon.ba

Prije dvadeset i šest godina, 25. maja 1995. godine, pripadnici Vojske Republike Srpske pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Novaka Đukića, granatom ispaljenom sa Ozrena na centar Tuzle, na Kapiju, u 20 sati i 55 minuta ubili su sedamdeset i jedan mladi život, Tuzlanke i Tuzlake među kojima je najmlađa žrtva bio dvoipogodišnji dječak Sandro Kalesić.

Uz članove porodica ubijenih, obilježavanju godišnjice masakra na Kapiji prisustvovali su danas brojne ugledne ličnosti iz javnog i političkog života Tuzle, Tuzlanskog kantona, Federacije Bosne i Hercegovine te Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je da je „mladost Tuzle bila žrtva najtežeg mogućeg zločina prije 26 godina“.

„Mi pamtimo i opominjemo ovom manifestacijom, obnovljenim spomen-grobljem na Slanoj banji i našim memorijalnim centrom koji smo otvorili prošle godine. Ovo se ne može zaboraviti jer je Kapija strašna kolektivna tragedija i rana koja ne zarasta“, kazao je Imamović.

Komemoraciji na tuzlanskoj Kapiji danas je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić.

„Danas smo u Tuzli odali počast 71 žrtvi, koja je prije tačno 26 godina ubijena agresorskom granatom s Ozrena. Za taj zločin je osuđen general bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić, koji se u Srbiji nalazi na slobodi. Nažalost,  politički, odnosno državni vrh Srbije jednostavno još uvijek nije sazreo za bilo kakvu vrstu moralnog, ljudskog, pa i političkog ozdravljena kada je riječ o svemu što se desilo u ratu, zločinu na Kapiji i cijeloj BiH“ kazao je Komšić.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.