Petak, 14 Juna

Imenovana nova Vlada Tuzlanskog kantona

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: M.T.

Tuzlanski kanton danas je dobio novu Vladu, koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Socijaldemokrate BiH (SD), zajedno sa zastupnicima Smajom Mandžićem, Lejlom Vuković i Jasminom Lugavić.

Vladu će predvoditi premijer Irfan Halilagić iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Novi sastav ministara koji su danas na sjednici Skupštine Vlade Tuzlanskog kantona položili zakletvu su: Suad Mustajbašić, ministar finansija (SDA), Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova (SDA), Ivana Mijatović, ministrica za kulturu, sport i mlade (DF), Ahmed Omerović, ministar za obrazovanje i nauku (SDA), Mustafa Šakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja (SD), Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice (SBiH), Emir Begić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (SD), Senada Dizdarević, ministrica pravosuđa i uprave (SDA), Zoran Blagojević, ministar za boračka pitanja (SDA), Edin Duraković, ministar privrede (SDA), Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak (SBiH), Dajana Čolić, ministrica zdravstva (DF).

Premijer Irfan Halilagić u svom ekspozeu kazao je da će Vlada TK zajedno sa skupštinskom većinom preduzeti sve neophodne mjere u okviru ustavnih i zkonskih nadležnosti da osigura punu primjenu principa vladavine prava, kako bi se institucije kantona stavile u funkciju građana.

Na današnjoj sjednici potpisan je i plan mjera koje se planiraju provesti do kraja mandata. Plan se sastoji od 18 tačaka za koje je naveden i vremenski okvir za realizaciju istih.

Materijalno-tehničko opremanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona, Civilne zaštite i robnih rezervi u iznosu do petnaest miliona konvertibilnih maraka (15.000.000 KM) – implementacija po usvojenom rebalansu Budžeta za 2022. godinu.

Stavljanje van snage Odluke o povećanju plaća i ostalih primanja izabranih zvaničnika (zaqstupnika u Skupštini TK, Premijera, ministara u Vladi TK i savjetnika) – rok implementacije: do 31. marta 2022. godine.

Izglasavanje izmjena i dopuna zakona vezanih za Porodiljske naknade majkama porodiljama (u iznosu od 1000 KM) te povećanje dječijeg doplatka za 50 posto – rok implementacije: 30. aprila 2022. godine.

Povećanje plaća svim radnicima u oblasti obrazovanja (osnovnog, srednjeg i visokog ) u iznosu od 9,5 posto – rok implementacije: 30. juni 2022. godine.

Povećanje boračke egzistencijalne naknade za demobilisane borce u iznosu od 20 posto – rok implementacije: 31. mart 2022. godine.

Povećanje naknade za oboljele od celijakije, u skladu s usvojenom skupštinskom inicijativom — rok implementacije: 30. april 2022. godine:

Izrada novih pedagoških standarda za osnovno i srednje obrazovanje te normativa i standarda visokog obrazovanja — rok implementacije: 31. august 2022. godine.

Nabavka besplatnih udžbenika za sve učenike od prvog do devetog razreda osnovne škole – rok implementacije: 1. septembar 2022. godine.

Stipendiranje posebno nadarenih učenika i studenata (500 000 KM) sredstva pozicionirati kod Ministarstva za obrazovanje i nauku — implementacija po usvajanju rebalansa Budžeta za 2022. godinu.

Povećanje poticaja u poljoprivredi na deset miliona konvertibilnih maraka (10.000.000 KM) – rok implementacije: po usvajanju rebalansa Budžeta za 2022. godinu.

Povećanje sredstava za nerazvijene i manje razvijene općine u iznosu od 50 posto u odnosu na planirana sredstva Budžeta za 2022. godinu – rok implementacije po usvajanju rebalans Budžeta za 2022. godinu.

Usvajanje jednokratne pomoći penzionerima s najnižom penzijom (u rebalansa Budžeta za 2022. godinu planirati sredstva u iznosu 1.500 000 KM) implementacija do: septembra 2022. godine.

Podrška povratničkoj populaciji kako fizičkim licima tako i infrastrukturnim projektima (u rebalansa Budžeta za 2022. godinu povećati sredstva u iznosu za 100 posto u donosu na Budžet za 2022. godinu) rok implementacije: po usvajanju rebalansa Budžeta za 2022. godinu.

Povećanje sredstava na budžetskim pozicijama za projekte iz oblasti kulture, sporta i mladih, (u rebalansa Budžeta za 2022. godinu povećati sredstva u iznosu za 20 posto u donosu na Budžet za 2022. godinu) rok implementacije po usvajanju rebalansa Budžeta za 2022. godinu.

Racionalizacija i smanjenje parafiskalnih nameta u privredi, koja se prije svega ogleda u ukidanju parafiskalnog nameta “naknade za opće korisne funkcije šuma”.

Pokretanje postupka za izradu projektne dokumentacije Kampusa i Univerziteta u Tuzli (u rebalansa Budžeta za 2022. godinu planirati sredstva u iznosu 500 000 KM).

Pokretanje postupka za uvođenje sistema elektronske prijave ispita na Univerzitetu u Tuzli, rok implementacije 31. august 2022. godine.

Hitno uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica za korisnike zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.