Utorak, 21 Maja

Iftar za djecu bez roditeljskog staranja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

U organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini sinoć je organiziran iftar za štićenike i uposlenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave.

Voditeljica Odjela za saradnju sa državnim institucijama i nevladinim organizacijama pri ovoj upravi mr. Medina Mehmedović Mulalić je istakla kako saradnja sa Domom traje već duži niz godina.

– Uprava za vanjske poslove i dijasporu već duži niz godina organizira iftare za djecu iz Doma. U okviru aktivnosti koje Uprava provodi u posljednjih deset godina su kreativne radionice za djecu i instruktivna nastava za učenike osnovnih i srednjih škola. Pored toga, naše aktivnosti koje su utemeljene na Memorandumu o razumijevanju koji je Uprava potpisala s Domom, podrazumijevaju i odlazak naših volonterki studentica u kuće u kojima su smješteni srednjoškolci i studenti. Naime, nakon 18 godina djeca koja su bila u Domu, budu izmještena u roditeljske kuće, gdje, uz pažnju odgajatelja, imaju porodični ambijent. U te kuće odlaze naše volonterke, koje s njima rade edukativne aktivnosti – objasnila je ona.

Medina Mehmedović Mulalić (Foto: MINA)

Naglasila je da su ovi susreti značajni i posebni, jer predstavljaju priliku da se neposredno čuje glas i iskustvo ove djece.

– U tom smislu, svake godine se radujemo iftaru s dječicom, da ih ugostimo, s njima porazgovaramo, podijelimo prigodne poklone – kazala je Mehmedović Mulalić.

Amina Bašić Drkić, koordinatorica na projektu u ime Uprave za vanjske poslove i dijasporu, također je ukazala na značaj ovih susreta.

– Na ovom projektu sa djecom u Domu Bjelave datiramo već desetu godinu. Aktivno dolazimo vikendom, radimo kreativne radionice i pomažemo im u instruktivnoj nastavi. Imamo još deset djevojaka koje volontiraju. Iftar već drugu godinu organizujemo u Studentskom centru. Ranije smo iftare organizirali na tabiji, ali zbog hladnijeg vremena sada smo tu. I nama i djeci ovo jako znači – kazala je ona.

Uz štićenike i uposlenike, iftaru su prisustvovale i studentice koje volontiraju u Domu za djecu bez roditeljskog staranja.

(MINA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.