Petak, 14 Juna

Hrvatski stručnjaci o efikasnosti vakcina protiv COVID-19, može li se zbog vakcinacije oboljeti i koje su najčešće nuspojave

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Osim informacija za građane koje su sačinili stručnjaci HZJZ i na internet stranici Hrvatske agencije za lijekove građanima su dostupne informacije o sastavu, djelovanju i eventualnim nuspojavama vakcina protiv COVID-19. Informacije o vakcinama možete pronaći na linkovima naznačenim pri kraju teksta.

Autor: Megafon.ba

U Hrvatskoj je imunizacija protiv virusa Covid-19 počela 27. decembra 2020. godine, dan nakon što je u zemlju stiglo prvih 9.750 doza vakcina njemačko-američkog proizvođača Pfizer-BioNTech. Početkom februara nabavljene su i vakcine američke Moderne.

Plan imunizacije je i u Hrvatskoj podrazumijevao najprije zdravstvene radnike te uposlenike i osobe smještene u ustanovama za socijalnu brigu. Rizične kategorije, hronični bolesnici i osobe treće dobi planirani su u drugoj fazi imunizacije.

Objektivne okolnosti usporenog vakcinisanja i upiti građana

Iz Zavoda su jučer (13. februara) saopćili da se provedba plana vakcinacije građana Hrvatske protiv bolesti COVID-19 odvija, kao i u ostalim zemljama članicama Evropske unije, „u okolnostima usporenih isporuka i smanjenog broja doza vakcina od prvobitno planiranih, dogovorenih i ugovorenih s proizvođačima“. Uz to, kako navode, produžilo se vrijeme registracije vakcine proizvođača AstraZeneca pri Evropskoj agenciji za lijekove (EMA), a upravo je tih vakcina Hrvatska naručila najviše.

 „Otvaranje javnih rasprava o učinkovitosti tog cjepiva na različite dobne skupine i njegovim indikacijama doprinijelo je oklijevanju građana iz prioritetnih skupina da se blagovremeno prijavljuju za cijepljenje. Navedeno je imalo izravne učinke na ukupno usporavanje cijepljenja, kao i izvanredno neplansko žurno cijepljenje građana Sisačko-moslavačke županije i drugih osoba iz cijele zemlje koje su sudjelovale u pomoći na otklanjanju posljedica snažnog potresa koji je pogodio navedeno područje“, navedeno je, između ostalog u najnovijem saopćenju.

Kako je riječ novom oboljenju s kojim se svijet tek susreće te jednako tako tek otkrivenim vakcinama, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo su početkom ove godine pristigla brojna pitanja građana i medija. Zato su na službenoj internet stranici izdvojili odgovore na neka od najčešćih pitanja vezanih za korist od imunizacije, eventualne nuspojave te detalje o vakcinama koje se koriste ili su tek naručene na području EU:  njemačko- američkog BioNTech-Pfizera, američke Moderne, švedsko-britanske AstraZenece ali i vakcine Jansse Vaccines i prevention B.B. razvijene u Belgiji.

U nastavku pročitajte odgovore na neka pitanja koja smo izdvojili:

Kako djeluju vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech, Moderna Biotech Spain S.L., Astrazeneca i Univerzitet u Oxfordu, Jansse Vaccines i prevention B.B.?  

Sve četiri vakcine djeluju tako da u stanicama organizma potiču stvaranje proteina šiljka kakav na svojoj površini nosi koronavirus. Vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech (Comirnaty) i proizvođača Moderna Biotech Spain S.L. djelovanje postižu tako da uz pomoć molekule glasničke ribonukleinske kiseline (mRNA) stanicama daju uputu za stvaranje proteina šiljka. Druge dvije vakcine, proizvođača AstraZeneca i Sveučilišta u Oxfordu te proizvođača Janssen Vaccines & Prevention B.V. sadrže izmijenjene adenoviruse, za ljude neškodljive, koji sadrže gen koji u stanicama organizma potiče stvaranje proteina šiljka. Imunološki sistem osobe prepoznaje ovaj protein kao strani te proizvodi protutijela i T-stanice. Vakcine tako pripremaju imunološki sistem na prepoznavanje i obranu tijela od bolesti za koju su namijenjeni.

Postoje li razlike u djelotvornosti registriranih vakcina protiv COVID-19?

U kliničkim studijama se pokazala različita djelotvornost u sprječavanju svih oblika bolesti COVID-19 vakcina različitih proizvođača, međutim, sve vakcine koje su trenutno registrirane u Hrvatskoj pružaju potpunu zaštitu od teških oblika bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju. Drugim riječima, za sve registrirane vakcine vrijedi da niko od vakcinisanih ispitanika nije bio hospitaliziran zbog COVID-19, a u kontrolnoj grupi je bilo hospitaliziranih zbog COVID-19.

Koje su vrlo česte nuspojave na vakcine Comirnaty proizvođača Pfizer/BioNTech?

Vrlo česte nuspojave mogu se pojaviti u više od jedne na 10 osoba i tu se ubrajaju bol, oticanje na mjestu primjene injekcije, umor, glavobolja, bol u mišićima, bol u zglobovima, zimica, vrućica. Na listi do sada poznatih čestih nuspojava su crvenilo na mjestu primjene injekcije i mučnina.

Može li vakcina protiv COVID-19 uzrokovati samu bolest protiv koje se vakcinišem?

Nijedna od odobrenih vakcina protiv COVID-19 u Evropskoj uniji ne sadrži živi virus koji može uzrokovati COVID-19. To znači da vakcina ne može uzrokovati infekciju virusom SARS-CoV-2.

Za razvoj imuniteta (zaštita od virusa koji uzrokuje COVID-19) potrebno je nekoliko sedmica nakon vakcinisanja. To znači da je moguće da osoba bude izložena virusu SARS-CoV-2 (kontakt sa zaraženom osobom) i zarazi se neposredno prije ili neposredno nakon vakcinisanja (prije razvoja imuniteta) te razvije simptome bolesti.

Mogućnost za to postoji jer imunološki sistem nije imao dovoljno vremena za stvaranje odgovarajućeg zaštitnog odgovora na vakcinu.

Hoću li nakon vakcinisanja protiv COVID-19 imati pozitivan PCR ili antigensk test na SARS-COV-2 kao posljedicu vakcinisanja?

Trenutno odobrene vakcine protiv COVID-19 ne mogu prouzrokovati pozitivan rezultat testova (PCR i antigenski test) koji se koriste za utvrđivanje trenutne infekcije virusom SARS-CoV-2.

Neki su primili vakcinu i uprkos tome zarazili su se koronavirusom. Kako je to moguće?

To se može dogoditi, ali ne zbog vakcine, nego zato što vakcina još nije razvila svoj učinak. Određenu razinu imunosti možemo očekivati dvije sedmice nakon prve doze, ali ta imunost neće biti razvijena u punoj mjeri i neće spriječiti razvoj bolesti. Puna učinkovitost vakcine postiže se 10 do 14 dana nakon primljene druge doze.

Zaštita vakcinom nije stopostotna, no ako se osoba zarazi nakon vakcinisanja, klinička slika bi trebala biti blaža ili simptoma ne bi trebalo biti. Stoga je potrebno pridržavati se svih epidemioloških mjera i nakon cijepljenja.

Šta tačno morate naglasiti svom doktoru ili medicinskoj sestri prije nego primite vakcinu?

Prije vakcinisanja doktor će vas pitati potrebne informacije – potrebno je ukazati na prijašnje teške alergijske reakcije ili tešku akutnu bolest/infekciju s visokom tjelesnom temperaturom. Doktor će prema tim informacijama zaključiti smijete li se vakcinisati trenutačno dostupnim vakcinama ili je vakcinaciju potrebno odgoditi.

Traje li duže djelovanje vakcine ili stečeni imunitet?

Ako prebolimo bolest COVID-19 ili ako se vakcinišemo protiv COVID-19, razvijamo imunitet. Tačno trajanje imuniteta nakon prebolovane zaraze ili nakon vakcinisanja tek će se utvrditi. Bolest se pojavila prije godinu dana i trenutno se ne može znati tačno trajanje imuniteta.

Ako sam se vakcinisao/la protiv SARS-COV-2 virusa moram li i dalje nositi masku, održavati distancu prema drugim ljudima i pridržavati se ostalih preventivnih mjera?

S obzirom na trenutno ograničene informacije o tome u kojoj mjeri vakcine utječu na samo širenje virusa te koliko dugo traje zaštita stvorena nakon vakcinisanja, vakcinisane osobe trebale bi se pridržavati svih preporuka kako bi zaštitile sebe i druge.

Na internet stranici Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), nalaze se i informacije o vakcinama odobrenim i onima za koje se čeka odobrenje u EU.

Sažetak opisa svojstava i uputa možete pogledati na sljedećim linkovima:

Pfizer/BioNTech (Comirnaty)

AstraZeneca

Moderna Biotech

(Izvor podataka: HZJZ i Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.