Ponedjeljak, 22 Aprila

Halil Lagumdžija je novi predsjednik VSTV-a BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Halil Lagumdžija, sudija Suda Bosne i Hercegovine, tajnim glasanjem je danas sa osam glasova izabran za novog predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Lagumdžija je član VSTV-a od februara 2021. godine a na funkciji je zamijenio člana VSTV-a Dragomira Vukoju, kojem je prethodno istekao mandat.

Uz Lagumdžiju, kandidati za predsjednika VSTV-a bili su Biljana Simeunović i Srđan Forca.

Od kandidature je odustala privremena predsjednica VSTV-a Sanela Gorušanović-Butigan.

Nakon prvog kruga glasanja podršku za prvog čovjeka VSTV-a nije dobila Simeunović, a Lagumdžija je u drugom krugu dobio osam glasova, Forca sedam.

Četverogodišnji mandat Lagumdžija u krovnoj pravosudnoj instituciji u BiH preuzima nakon ostavke koju je pod pritiskom javnosti, podnio bivši predsjednik Milan Tegeltija.

Biografija novog predsjednika VSTV-a

Halil Lagumdžija rođen je 1960. godine u Rudom. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1985. godine. Kao diplomirani pravnik počeo je raditi u firmi “Poliester” Priboj – Srbija od 1986. godine. U periodu od marta 1994. do sredine oktobra 1995. godine obavljao je dužnost potpredsjednika i predsjednika Izvršnog odbora okruga Goražde.

Na dužnost sudije Okružnog vojnog suda Goražde imenovan je 17.10.1995. godine i obavljao ju je do osnivanja Kantonalnog suda Goražde 4.9.1996. godine, gdje je radio kao sudija sve do 30.6.2010. godine.

Od oktobra 2001. godine do juna 2003. godine obavljao je dužnost predsjednika tog suda.

Za sudiju Suda BiH imenovan je 27.5.2010. godine, a na dužnost je stupio 1.7.2010. godine.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.