Subota, 25 Maja

Grčka ambasadorica kod premijera Halilagića: Turistička saradnja otvara prostor za uvođenje čarter letova  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić primio je danas u kabinetu ambasadoricu Grčke u Bosni i Hercegovini Nj.E. Ijoanu Eftimiadu (Ioanna Efthymiadou) i ekonomskog savjetnika i šefa Odjela za ekonomske i trgovinske odnose Georgiosa Tosunisa (eng. Georgios Tosounis).

Ovom posjetom nastavljena je serija posjeta predstavnika diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini Vladi Tuzlanskog kantona i premijeru Halilagiću. I ova posjeta je bila prilika za detaljnije upoznavanje ambasadorice sa prilikama na području Tuzlanskog kantona i aktivnostima koje Kanton poduzima kako na planu socijalnog i privrednog razvoja, te obavezama koje se ispunjavaju na putu ka euroatlanskim integracijama. 

Razgovori o privrednoj saradnji (Foto: Vlada TK)

„Naša najveća prednost je upravo srdačna dobrodošlica i otvorenost ljudi u Tuzlanskom kantonu“, kazao je u uvodu premijer Halilagić čestitajući ambasadorici Eftimiadu na imenovanju i nedavnom početku mandata u Bosni i Hercegovini.

„Tuzlanski kanton je privredno i po broju stanovnika najveća regija u Bosni i Hercegovini, međutim trenutno stanje putne infrastrukture je sada najveća prepreka bržem razvoju“, kazao je premijer Halilagić dodajući da, osim insistiranja na rješavanju ovog problema, Vlada Tuzlanskog kantona posebne napore ulaže u razvoj Univerzitetskog kliničkog centra i Međunarodnog aerodroma u Tuzli, kao brendova Tuzlanskog kantona i poluga za njegov dalji i brži razvoj.

„Dobra postojeća saradnja Bosne i Hercegovine i Grčke dobar je temelj za dalje unaprjeđenje međusobnih odnosa. Razvoj turističke saradnje otvara prostor za uvođenje čarter letova sa i na tuzlansku zračnu luku, na i iz grčkih turističkih centara“, nagovijestio je Halilagić i najavio povezivanje Turističke zajednice Tuzlanskog kantona sa ambasadom Grčke u Bosni i Hercegovini kako bi se što prije sa ideje prešlo i na konkretne aktivnosti u ovom smjeru.

Također u fokusu razgovora bila je i zelena tranzicija, odnosno investicije u oblast obnovljivih izvora energije. U tom smislu premijer Halialgić je istaknuo da postoji značajan interes privrede na Tuzlanskom kantonu da krenu u ovakve projekte, ali da to još uvijek usporava ili onemogućava zakonska regulativa na federalnom nivou.

„S tim u vezi Vlada Tuzlanskog kantona poduzima određene korake da motivišemo Vladu FBiH da što prije krene u promjenu federalnih propisa i otkoči ovu vrstu investicija, za koje već postoji značajan interes“, rekao je premijer Halilagić.

Učesnici su se složili da trenutna trgovinska razmjena sa Grčkom, koja iznosi oko 20 miliona KM godišnje, predstavlja dobar temelj i osnov da se radi na proširenju postojećih poslovnih veza privrede Tuzlanskog kantona sa privrednicima u Grčkoj, ali i za uspostavljenje novih konekcija koji će ovaj iznos razmjene dodatno povećati, saopćeno je iz Vlade TK.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.