Ponedjeljak, 22 Aprila

Grad Tuzla: Prevencija nasilja kroz ekonomsko osnaživanje žena

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od 2014. godine Grad Tuzla ima potpisan protokol o intervenciji o postupanjima u slučaju nasilja u porodici.

Autor: N. Š. K.

Pred vijećnicima Gradskog vijeća Tuzle na narednoj sjednici naći će se Informacija o aktivnostima na prevenciji nasilja nad ženama i podršci ženama žrtvama nasilja.

Predstavljajući Informaciju na kolegiju gradonačelnika održanojom krajem prošle sedmice, Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika za Službu za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu kazala je kako Grad Tuzla, a u skladu sa svojim nadležnostima, radi mnogo u ovoj oblasti.

PRIPREMA GENDER PLANA

„Zadnjih 10 godina je urađeno mnogo, a prioritet stavljamo na prevenciju nasilja nad ženama ali i na ekonomskom osnaživanju žena. Putem službe za kulturu sport mlade i socijalnu zaštitu dodjeljuju se sredstva sa tri budžetske pozicije nevladinim organizacijama“, istakla je Redžić, te navela brojne aktivnosti koje Grad Tuzla realizira godinama i u kontinuitetu, kako putem Službe za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu, tako i putem Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu, Službe za boračko-invalidsku zaštitu, stambene poslove i integraciju raseljenih lica i drugih službi.

Kolegij gradonačelnika 17. augusta (Foto: Grad Tuzla)

Grad Tuzla će, kako je rečeno, nastaviti sa podrškom u ovoj oblasti, ali i pokušati da iznađe nove mogućnosti, na čemu se već radi u okviru Gender akcionog plana, čija izrada je u toku. Istaknuto je da je potrebno i od viših nivoa vlasti tražiti da izvršavaju svoje zakonom propisane obaveze, kako bi se zaštitile žene žrtve nasilja u porodici i kako bi dobile adekvatno podršku i zaštitu od strane svih institucija.

Osvrćući se na materijale koji su razmatrani na kolegiju, gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić osvrnuo se na važnost poduzimanja svih aktivnosti na prevenciji nasilja nad ženama, svih oblika diskriminacije i pružanju podrške ženama žrtvama nasilja u porodici. Istakao je i mjere kojima Služba za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu pomaže osnaživanju žena žrtava nasilja, a koje su realizirane i u saradnji sa udruženjem Vive žene i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

„Grad Tuzla već u kontinuitetu u proteklih 10 godina preduzima aktivnosti koje su vezane za zaštitu prava žena, za borbu protiv diskriminacije te za podršku ženama i žrtvama nasilja u svim aspektima našeg rada. Još 2014. godine potpisan je protokol o intervenciji o postupanjima u slučaju nasilja u porodici za Grad Tuzlu a koji je značajan akt o kojem smo mi dalje postupali, ali i naš Centar za socijalni rad i projekti koje smo podržali a koje su realizovale nevladine organizacije. Zatim tu je i Gender akcioni plan koji je u procesu izrade a koji se odnosni na period 2024-2027. i gdje smo pri kraju da uradimo ovaj plan.

PODRŠKA RADU SIGURNE KUĆE

Grad Tuzla je jedna od prvih lokalnih zajednica koja je počela da radi na ovom polju, a još od 2019. godine kroz razgovor sa organizacijom Vive Žene smo počeli da podržavamo sigurnu kuću jer smo vidjeli koliki je značaj podrške toj organizaciji koja pruža veoma kvalitetnu i prijeko potrebnu pomoć ženama žrtvama nasilja“, naglasio je gradonačelnik Lugavić.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.