Četvrtak, 30 Maja

Godišnjica zločina na tuzlanskoj Kapiji: Osuđeni zločinac Novak Đukić još uvijek na slobodi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon

Agresorska granata s Ozrena je po naredbi generala Vojske RS Novaka Đukića, na današnji dan prije 25 godine imala jedini cilj: ugasiti život na tuzlanskoj Kapiji, jer se nekoliko kilometara u krugu Kapije ne nalazi niti jedan vojni cilj.  

U vrijeme kada je šetalište bilo puno tuzlanske mladosti, 25. maja 1995. godine, u 20 sati i 55 minuta oglasila se detonacija granate koja je ubila 71 mladu osobu, a više od 200 ih je povrijeđeno.

Najmlađa žrtva masakra bio je dvoipogodišnji dječak Sandro Kalesić.

Ovaj ratni zločin bit će zabilježen u historiji kao jedan od najstravičnijih zločina koji je agresor počinio u Bosni i Hercegovini a njegov naredbodavac Đukić danas živi kao slobodan čovjek.

Sud BiH je Novaka Đukića osudio na 20 godina zatvora ali je prije izvršenja kazne pobjegao u Srbiju.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.