Nedjelja, August 9

A GDJE JE RODNI LIST Bh. politički lideri na vrhuncu/zalasku karijera

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Kao i svi loši đaci, bosanskohercegovački funkcioneri su najteže gradivo ostavili za završnicu mandata, za izbornu godinu. Čeka nas posebno burna „politička godina“, jer ulog je sad mnogo veći od osvojenog mandata. Lideri ključnih političkih stranaka po godinama su na vrhuncu karijera i teško da ijedan od njih u političku penziju namjerava otići bez lovorika.   

Ko, kome, šta ostavlja u amanet

Trebalo bi do kraja aprila izmijeniti Izborni zakon BiH. Ali sudeći prema poznatim stavovima, daleko smo od rješenja koje bi jednako ugodilo nepomirljivim politikama u BiH.  

Nisu te izmjene, kao ni izmjene Ustava nužne za održavanje izbora u oktobru, a ima i novca pa, dakle, procesi u zemlji prividno će ići svojim tokom.

Te će teme našim političarima biti samo odličan manevarski prostor da nastave po svome.

Rodni listovi im, međutim, već govore da valja u oktobru osigurati još jedan mandat, ali onaj koji će biti pamćen. Valja opravdati sve neurađeno do sada.

Kad se podvuče crta, šta nam je to Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i bošnjački član Predsjedništva BiH za više od dvije decenije u vlasti ostavio?

Stotine hiljada radnih mjesta? Da, ali u javnoj službi i javnim kompanijama. I to svojim glasačima.

Šta to Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednik Republike Srpske ostavlja svojima u bh. entitetu, osim nadanja da bi jednom mogli živjeti u državi koja se zove Srpska? Ostavlja im možda posao, hljeb, fabrike?

Kad je već uvriježeno u nas da „svako radi za svoga“, a ne u interesu države na čijem je čelu, šta je to Dragan Čović, lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH, uradio za svoj narod?

Zašto Hrvati iz BiH odlaze trbuhom za kruhom? Da li bi bili sretniji i bogatiji da u Partlamentu BiH prođe Čovićev izborni prijedlog koji bi mu možda zagarantirao još jedan mandat?  

Šta želi, a šta može za BiH učiniti Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost BiH?

Šta je sve spreman učiniti da ostvari političku ambiciju da ubuduće bude prvi u Bošnjaka?

Političkoj potenciji nije dovoljno malo novčanog stimulansa, već i kompletna infrastruktura koju SDA, HDZ BiH, SNSD i drugi grade dvadesetak i više godina. U toj je izgrađenoj mašineriji moć, glasači i njihovi interesi da baš „njihovi“ ostanu u vlasti. Kako privoliti te glasače da okrenu list? Šta im ponuditi?

Lideri političkih stranaka nam ni ove izborne godine neće dopustiti da se odmorimo od političkog grča u kojem nas konstantno drže, jer mogli bismo početi razmišljati, sumirati, podvlačiti crtu.

Pomoći će im u tome zdušno i opozicija u oba bh. entiteta.

Narodu adrenalina

Bit će tokom ovogodišnje predizborne kampanje „starih tema“ i strategija, adrenalinskih najava projekata, bit će i novih boračkih dodataka, naknada porodiljama, obećanja većih penzija, zapošljavanja prosvjetara. Međutim, bit će to najžešća bitka do sada, svim sredstvima i „svim principima“.

Cilj je opstati na tronu, jer samo još koja godina i valja im u političku penziju.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.