Četvrtak, 30 Maja

Federacija neće uvoditi restriktivnije epidemiološke mjere

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) neće ići u restriktivnije mjere kada je u pitanju pandemija koronavirusa, potvrdio je danas premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon sastanka organiziranog s ciljem definiranja zajedničkih aktivnosti i mjera u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, te imunizacijom  stanovništva FBiH.

Novalić pozvao građane da se vakcinišu

Na današnji sastanak u sjedištu Vlade FBiH bili su pozvani zamjenici premijera FBiH, federalni ministar zdravstva, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, premijeri i ministri zdravstva deset kantona, te direktori kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

– Ne želimo ići u zatvaranje i primjenjivati takve mjere. Postoje mjere koje je preporučila struka i one se trebaju poštivati, a Vlada FBiH će na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva nastaviti donositi okvirne mjere, dok će specifične i restriktivnije mjere, zavisiti od epidemiološke situacije, donositi kantoni – kazao je premijer Novalić.

Premijer Novalić pozvao je stanovništvo da poštuju aktuelne mjere, te da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe i svoje najbliže jer je struka, kako je kazao, potvrdila da vakcina štiti od težih oblika oboljenja, hospitalizacije i smrtnosti.

– Imamo dovoljno vakcina te pozivamo građanstvo da se vakciniše, a kantoni trebaju osigurati što više punktova za vakcinaciju. S Udruženjem poslodavaca FBiH pokrenuli smo inicijativu da se u svim privrednim subjektima organizira vakcinacija zaposlenika s ciljem zaštite zdravlja građana, lakše dostupnosti vakcina i brže imunizacije kako bismo prevladali novi val pandemije – dodao je Novalić.

Podsjetio je da počinje nova školska godina zbog čega svi moraju učiniti dodatne napore da sačuvaju zdravlje djece i prosvjetnih radnika.

Novi grantovi za kantone

Cilj i ovog sastanka je nastaviti intenzivnu saradnju s kantonima i drugim relevantnim organizacija kako bi se prevazišle zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije.

Vlada FBiH izdvojila je 540 miliona KM grantova za kantone prošle godine u borbi protiv pandemije, a ove godine taj iznos bit će sličan, najavio je premijer Novalić.

Također, istakao je da će se od svih javnih emitera zatražiti ubrzana promocija vakcinacije, a Zavod za javno zdravstvo FBiH napravio je 15 spotova koje će distribuirati emiterima, saopćeno je nakon sastanka iz Press službe Vlade FBiH.

(Izvor: Vlada FBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.