Nedjelja, 21 Aprila

Federacija dobila Proračun od 7,5 milijardi KM

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je, pod predsjedanjem Tomislava Martinovića, održao dvije sjednice, izvanrednu na kojoj je potvrdio Prijedlog proračuna Federacije BiH za ovu godinu u rekordnom iznosu od skoro 7,5 milijardi KM te ranije sazvanu redovitu sjednicu.

Prema obrazloženju kojeg je izaslanicima ponudio Toni Kraljević, ministar financija i dopredsjednik Vlade Federacije BiH, rekordan Proračun F BiH za 2024. godine donosi brojna povećanja izdvajanja za više različitih kategorija, od umirovljenika i branitelja do povećanih izdvajanja za razvoj poduzetništva i izgradnju podutničke infrastrukture.

Uvećani su i tranfseri nižim razinama vlasti, općinama, gradovima i županijama što će pomoći u realiziranju projekata.

Također, povećana su i izdvajanja za stambeno zbrinjavanje mladih, obnovu sportskih objekata, a po prvi put za svako novorođeno dijete osigurana je jednokratna potpora od tisuću KM za što je izdvojeno 16 milijuna KM.

Za Fond solidarnosti iz kojeg se financiraju troškovi liječenja teško oboljelih pacijenata izdvojeno je dodatnih 50 milijuna KM.

Pored Proračuna, Dom naroda na istoj je sjednici potvrdio i Prijedlog zakona o njegovu izvršenju.

(Press služba Doma naroda PFBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.