Subota, 25 Maja

Faktori rizika za tuberkulozu nisu samo bakterije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine obilježili su danas u Sarajevu Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze.

“Tuberkuloza uglavnom pogađa odrasle osobe u njihovim najproduktivnijim godinama, međutim, sve dobne skupine su u opasnosti. Oko 10,6 miliona ljudi širom svijeta oboljelo je 2022. godine od TB, od toga je više od 80% novih i smrtnih slučajeva registrirano u zemljama s niskim i srednjim prihodima. Siromaštvo, nejednakost, pothranjenost, komorbiditeti, diskriminacija i stigma glavni su pokretači epidemije tuberkuloze i ujedno predstavljaju razloge da se napredak u borbi protiv tuberkuloze ne može postići djelovanjem samog zdravstvenog sistema, već je potrebno multisektorsko djelovanje”, rekla je dr. Elvedina Žiga iz Službe za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Dodala je da će više ulaganja u potporu uvođenju opcija preventivnog tretmana tuberkuloze, kraći režimi liječenja, brza molekularna dijagnostika i testovi za tuberkulozu, druge inovacije i digitalni alati dovesti do poboljšanja zdravstvenih ishoda i spasiti milione života.

“Investiranje u istraživanje i inovacije ključno je za ubrzavanje napora za postizanje krajnjih ciljeva vezanih uz tuberkulozu”, zaključila je dr. Žiga.

“Crveni križ Federacije BiH, u skladu sa svojom misijom i mandatom, organizirat će niz edukacija za volontere i lokalno stanovništvo. Istovremeno će širom Federacije biti organizirane akcije za stanovništvo putem kojih će se vršiti osnovni zdravstveni pregledi, promovirati zdravi stilovi života, zdrava ishrana kao i očuvanje higijenskih uslova življenja i rada. Cilj nam je kao i svake godine širiti svijet o postojanju ove pošasti, kao i dati dodatni značaj globalnim stategijama i kampanjama u borbi protiv tuberkuloze”, istakao je Daniel Tučić, sekretar Crvenog križa Federacije BiH.

Podsjećamo, Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se na dan kada je 1882. godine Robert Koch objavio da je otkrio uzročnika tuberkuloze, Mycobacterium tuberculosis, koji je u njegovu čast nazvan Kochov bacil. Ovogodišnja tema Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze je „Da! Možemo okončati TB!’.

(Izvor: ZZJZ BBiH)

(ZZJZ FBiH)

Megafon.ba

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.