Subota, 22 Juna

FADILE POMOZI: Tražimo jednog vašeg stečajnog upravnika!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj- Kušljugić

Ovih se dana odlučuje o sudbini imovine propalog Remonta pruga u Sarajevu, privatiziranog nekadašnjeg dijela Željeznica Federacije. Stečajni postupak otvoren je u maju i uprkos velikim obećanjima bivšeg privrednika i federalnog premijera Fadila Novalića o novom pristupu privredi, po svemu sudeći je riječ o još jednoj u nizu firmi u kojima stečaj nije pokušaj spasa, nego zakucavanje posljednjeg čavla u lijes.

Nikome ne daje broj telefona

Ništa novo, reklo bi se, ali da nije i dijela priče o stečajnom upravniku u Remontu pruga, 70-godišnjem Eminu Bajramoviću. Tragom vrlo zanimljivih informacija dobijenih od bivšeg uposlenika Remonta pruga, jedan formalan, zanatski korak, pokušaj autorice teksta da o svemu razgovora s Bajramovićem, razotkriva tragične razmjere zakonskog šlamperaja u Federaciji.

Pojedinci, odlično plaćeni javnim novcem, daleko od očiju javnosti i u medijskom miljeu u kojem su priče o stečajnim postupcima postale „dosadne“, odlučuju o teško zarađenom radničkom kruhu, a da nikome ne polažu račune za svoj rad.

Istovremeno, već nakon dva ročišta za prijavu potraživanja, jasno je da se stotine oštećenih radnika mogu samo uvrstiti u već podugačku kolonu ljudi u BiH kojima je, nakon godina obavljanja najtežih poslova na terenu „najbolje da zaborave“ svoje zarade.

Namjeravali smo razgovarati sa stečajnim upravnikom kako i s kim je krojio spiskove povjerilaca i ko mu je pomagao s dokumentacijom firme, međutim 70-godišnjem Bajramoviću ni traga ni glasa.

Njegovo je ime na spisku stečajnih upravnika objavljenom na službenoj internet stranici Ministarstva pravde FBiH, ali dostavio je podatke iz 2010-te godine u vrijeme dok je radio u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Naznačeni broj telefona više nije u funkciji, a nakon poziva na drugi broj saznajemo da je Bajramović penzioniran 2010-te ili 2011-e godine, te da od tada nemaju nikakav kontakt s njim.

U Ministarstvu pravde kažu da je spisak stečajnih upravnika ažuriran prošle godine.

Iz Općinskog suda Sarajevo, nezvanično saznadosmo da čak ni sudija u stečajnom postupku nema Bajramovićev broj „jer ga ona nikad ne zove, uvijek on zove nju“.

Jedan od bivših uposlenika Remonta pruga, a koji je po vlastitom priznanju stalno s Bajramovićem u kontaktu, reče nam da stečajni upravnik nikome ne daje svoj broj telefona.

U to smo se, dakle, već uvjerili.

Ozbiljnost teme izuzima bilo kakav pokušaj novinarskog „zaskakanja“ negdje u prolazu zarad kratke i nerijetko isprazne izjave, pa Bajramović očito ima “dobar sistem” kako izbjeći novinare.

Gdje je nestala imovina

A samo smo mu namjeravali postaviti nekoliko bezazlenih pitanja:

Na osnovu čije je procjene utvrđeno da imovina Remonta pruga vrijedi samo 2.712.869 KM, a ukupna „uslovna imovina“ 3.359.645 KM?

Jer, prema našim saznanjima imovinu ove firme, između ostalog čini i 7 dunuma zemljišta sa proizvodnom halom na atraktivnoj lokacijiu u blizini željezničke stanice na Alipašinom Mostu. Imovinu, također, čine i apartmani na Bjelašnici, te kancelarijski prostori u centru Sarajeva.

Ko je imenovan u Vijeće povjerilaca u ime radnika?

Kakva je uloga u stečajnom postupku bivšeg direktora Remonta pruga Zlatana Seleskovića, čovjeka za vrijeme čijeg je rukovođenja firma dovedena u stečaj, a koji je danas jedan od najvećih povjerilaca u stečajnom postupku  i još sa prvenstvom naplate potraživanja?

Hvala!

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.