Četvrtak, 30 Maja

Evropsko vijeće produžilo okvir za restrikcije protiv fizičkih i pravnih lica koja podrivaju BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Evropsko vijeće je danas odlučilo da produži okvir restriktivnih mjera s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini za još dvije godine, do 31. marta 2026. godine, saopćeno je iz Brisela.

Evropska unija će stoga zadržati opciju da nametne ciljane restriktivne mjere fizičkim ili pravnim licima koji podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine.

Restriktivne mjere se također mogu uvesti protiv onih koji ozbiljno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u zemlji, ili podrivaju Dejtonski/Pariški opći okvirni sporazum za mir.

Restriktivne mjere prema ovom okviru sastoje se od zamrzavanja imovine, zabrane stavljanja sredstava na raspolaganje i zabrane putovanja u EU za fizička lica.

(Izvor: Evropsko vijeće)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.