Ponedjeljak, 22 Aprila

Evropski lideri u Briselu razgovaraju o neutralizaciji ugljika: aktivisti Greenpeacea „okupirali“ sjedište EU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

BiH je potpisnica Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i ima zadaću raditi na tome da se do 2030. godine za 40 posto smanje emisije zagađujućih plinova

Autor: Megafon.ba

Evropski lideri danas i sutra u Briselu razgovaraju o planu potpune neutralizacije ugljika do 2050. godine. Riječ je o koracima iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama potpisanog na današnji dan 2015. godine. Sporazum je 2016. godine stupio na snagu nakon ratifikacije unutar EU a, podsjetimo, i Bosna i Hercegovina je jedna od 195 zemalja potpisnica i tim se dokumentom obavezala poduzeti sve mjere koje predviđaju smanjenje emisije ugljen – dioksida u atmosferu.  

Greenpeace upozorava: svijet gori!

Glavni cilj Pariškog sporazuma je ograničavanje globalnog zatopljenja na temperature znatno ispod 2 stepena Celzijusa, osiguravanje proizvodnje dovoljne količine hrane ali i ojačavanje kapaciteta država da se bore s posljedicama klimatskih promjena, razvoj novih „zelenih tehnologija“ i pomaganje ekonomski manje razvijenim zemljama u ostvarenju svojih nacionalnih planova o smanjenju emisija štetnih plinova. Cilj do kraja 21. stoljeća u potpunosti anulirati emisiju ugljen dioksida, odnosno, do 2050. godine anulirati proizvodnju uglja.

Bosna i Hercegovina je potpisnica Pariškog sporazuma a Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 20. decembra 2016. godine donijelo Odluku o ratifikaciji Sporazuma uz Okvirnu konvenciju UN-a o klimatskim promjenama. Odluka Predsjedništva o ratifikaciji objavljena je u Službenom glasniku BiH 9. februara 2017. godine. Time je Sporazum stupio na snagu a BiH se, između ostalog, obavezala da do 2030. godine smanji emisije stakleničkih plinova za najmanje 40 posto kako bi se ublažila posljedica globalnog zatopljenja i zaustavio daljnji rast temperature zraka.

Kako danas piše Guardian, nekoliko sati prije početka dvodnevnog samita u Briselu u sjedištu Vijeća Evropske unije, aktivisti Greenpeacea su na novu zgradu sjedišta Vijeća EU,  kolokvijalno nazvanu „svemirsko jaje“, postavili veliki pano na kojem upozoravaju na vanrednu situaciju zbog klimatskih promjena te optužuju evropske čelnike da puštaju svijet „da gori“.

Upozoravajuće poruke ove organizacije na kojima je oslikana vatra postavljene su uz pomoć krana ali i uz asistenciju aktivista koji su se penjali vanjskom površinom zgrade u alpinističkoj opremi.

Policija je, navodno, privela 20- tak aktivista Greenpeacea.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.