Petak, 14 Juna

Evropski centar za prevenciju objavio smjernice za čišćenje prostora izloženih virusu Kovid -19

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autorica: Maida Varga  

U Bosni i Hercegovini je 126 osoba pozitivno na virus Kovid -19 (koronavirus), dvije osobe su izliječene a jedna je osoba preminula. Prema statistikama, svaki zaraženi u prosjeku zarazi 2,5 osoba pa ukoliko se građani i nadležne institucije budu pridržavali uputa za prevenciju i zaštitu, može se prevenirati širenje virusa među stanovništvom, između ostalog i čišćenjem prostora.

Čišćenje prostora u kojem borave zaraženi

S obzirom na to da se većina zaraženih liječi u svom domu, čišćenje i dezinfekcija prostora koji zaražena ali i potencijalno zaražena osoba dijeli sa ukućanima, imajući u vidu da je mali broj ljudi testiran, od presudne je važnosti.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (European Centre for Desease Prevention and Control, ECDC) objavio je dokument pod nazivom „Privremene smjernice za ekološki prihvatljivo čišćenje nezdravstvenih objekata izloženih COVID-19“ (Interim Guidance for Environmental Cleaning in Non-Healthcare Facilities Exposed to 2019-nCoV), koji se odnosi na kancelarije, stanove, sredstva prijevoza i škole gdje su boravile osobe kod kojih je potvrđen COVID -19.

Smjernice su zasnovane na znanjima stečenim do 7. februara 2020. godine kao i na dokazima iz studija o drugim koronavirusima.

Poznato je da virus preživljava u okolišu nekoliko dana te samim tim kontaminirane prostorije trebaju biti temeljito očišćene prije ponovne upotrebe. Za tu namjenu se koriste antimikrobni agensi koji su se pokazali djelotvornim kod drugih koronavirusa. Iako ne postoje konkretni dokazi o djelotvornosti na COVID-19, pranje vodom i deterdžentima koji se koriste u domaćinstvu i korištenje uobičajenih sredstava za dezinfekciju trebalo bi biti dovoljno za opšte preventivno čišćenje.

Nekoliko antimikrobnih agenasa su testirani protiv drugih koronavirusa (Sodium hypohlorite, Ethanol, Povidon-iodine, Glutaraldehyde, Isopropanol, Benzalkonium chloride, Sodium chlorite, Formaldehyde). Neki od navedenih aktivnih sastojaka kao što su: natrij hipohlorit (sodium hypochlorite) i alkohol su široko dostupni u nezdravstvenom i nelaboratorijskom okruženju. Tako je natrij hipohlorit sastavni dio mnogih izbjeljivača (Domestos, Varikina i sličnih proizvoda) te je samim tim dostupan, dok se 70 – postotni alkohol može kupiti u apotekama.

Testovi koji su obavljeni u vezi sa SARS-CoV pokazali su da je natrij hipohlorit djelotvoran u koncentracijama od 0,05 do 0,1 posto u trajanju od 5 minuta.

Proizvodi na bazi natrijhipohlorita, kao što su Domestos, Varikina i slični proizvodi, obično imaju malo manje od 5 posto aktivnog hlora te se rastvor za dezinfekciju (podova, hodnika i kupatila) dobije kada 10 do 20 mililitara sredstva razblaži sa 980 do 990 mililitara vode.

Treba naglasiti oprez pri korištenju sredstava na bazi natrij hipohlorita jer mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako dospiju u oči, pogotovo u slučaju gutanja.

Dezinfekcija ne isključuje pranje ruku

Svjetska zdravstvena organizacija i američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti kao i domaći zavodi za javno zdravstvo preporučuju temeljito pranje ruku sapunom i vodom u trajanju od minimalno 20 sekundi. Kada niste u prilici oprati ruke najbolje je dezinficirati ruke sa 70 -postotnim alkoholom (etanol).

Dezinfekcija ruku ne može zamijeniti pranje ruku, jer se pranjem ruku virus potpuno uklanja sa površine kože.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.