Četvrtak, 13 Juna

Evropska unija zaprijetila čelnicima RS-a

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Ukoliko se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže sa širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU i reviziju ukupne pomoći EU“, kaže se u saopćenju EU.

Autor: Megafon.ba

Evropska unija oštro osuđuje negativnu i zapaljivu retoriku, te podjele koju su koristili lideri Republike Srpske tokom proslave 9. januara ove nedjelje, kaže se u saopćenju EU koje potpisuje Peter Stano, portparol Službe za vanjske i sigurnosne poslove EU.

Takva retorika i akcije dodatno su pojačale tenzije među zajednicama širom zemlje i dodatno eskaliraju tekuću političku krizu. One ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje, te su u potpunoj suprotnosti sa njenom EU perspektivom, koja se može temeljiti samo na jedinstvenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini.

Proslave u RS također nisu u skladu sa Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

EU je više puta pozivala rukovodstvo RS-a da se odvoji od ovakvih postupaka i retorike, te da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama.

Rukovodstvo RS treba da doprinese okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. Ovo mora uključivati stavljanje tačke na veličanje ratnih zločinaca i negiranje ili veličanje njihovih zločina.

EU također žali zbog podrške koju su drugi partneri dali takvim demonstracijama, koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utiču na dobrosusjedske odnose.

Nastavak blokade institucija BiH, potpuni nedostatak konstruktivnog dijaloga i korištenje zapaljive retorike u javnosti samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi koje su važne za državu i bolji život njenih građana.

Stoga pozivamo sve lidere, uključujući rukovodstvo Republike Srpske, da okončaju neprihvatljive korake podjela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija.

Opredijeljeni smo da omogućimo dijalog koji bi doprinio uklanjanju prepreka stvarnom napretku na evropskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje. Ukoliko se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže sa širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU i reviziju ukupne pomoći EU, kaže se u saopćenju EU.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.