Utorak, 21 Maja

Dva neriješena predmeta ratnih zločina u Kantonalnom sudu u Tuzli, optuženi na teritoriji Srbije i Hrvatske

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Kantonalni sud u Tuzli ima dva predmeta ratnih zločina, predmet broj 03 0 K 011847 16 K 2 i predmet broj 03 0 K 012459 14 Kps. U prvom predmetu protiv optuženog B.M., zbog krivičnog djela – Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, optuženi se nalazi u bjekstvu i prema podacima Suda u Tuzli nalazi se na teritoriji Republike Hrvatske.

U ovom je slučaju raspisana potjernica, jer se oštećena u predmetu nije saglasila da se predmet ustupi pravosudnim organima Hrvatske. Sve dok optuženi ne bude priveden po potjernici ovom sudu, ne postoji mogućnost bilo kakvog rada na predmetu, objavljeno je iz Kantonalnog suda u Tuzli.

U ovom predmetu sud je putem međunarodne pravne pomoći od Republike Hrvatske, gdje se optuženi nalazi, tražio podatke o prebivalištu optuženog, ali do danas ti podaci nisu dostavljeni. Ponovo je urgirano postupanje po zahtjevu za dostavljanje podataka putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine dana 20. 12. 2023. godine.

U predmetu broj 03 0 K 012459 14 Kps, protiv osumnjičenog M.T., zbog krivičnog djela – Ratni zločin protiv čovječnosti, osumnjičeni je po potjernici lišen slobode i nalazi se pred pravosudnim organima Republike Srbije. Prema obavještenju koje je dostavljeno putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine Kantonalnom sudu u Tuzli 10. maja 2022. godine, do konačne odluke bilo o izručenju Bosni i Hercegovini ili o ustupanju krivičnog gonjenja u Srbiji, optuženi će se nalaziti u pritvoru po rješenju Višeg suda u Beogradu, a pritvor je odredio sudija za prethodni postupak tog suda.

Kako se navodi u informaciji objavljenoj na službenoj internet stranici Kantonalnog suda u Tuzli, nisu obaviješteni o daljem toku postupka, iako su nekoliko puta urgirali pravosudnim organima Srbije putem Ministarstva pravde BiH.

„Urgirali smo postupanje po zahtjevu ovog suda koji je dana 03. 07. 2023. godine dostavljen Ministarstvu pravde BiH. Ministarstvo pravde BiH je dana 18. 09. 2023. godine obavijestilo ovaj sud da je zahtjev Kantonalnog suda u Tuzli proslijeđen Ministarstvu pravde Republike Srbije na postupanje, te da očekuju njihovo izjašnjenje, o čemu će obavijestiti ovaj sud. Naredna urgencija dostavljena je dana 20. 12. 2023. godine Ministarsvu pravde BiH da provjere da li je okončan postupak pred Apelacionim sudom u Beogradu u odnosu na osumnjičenog. U oba predmeta, sudije koje su zadužene predmetima, redovno prate da li postoje procesno – pravne pretpostavke za uzimanje predmeta u rad, ali do sada se te pretpostavke nisu ispunile“, odgovoreno je Kantonalnom sudu u Tuzli.

Megafon.ba 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.