Ponedjeljak, 22 Aprila

Država izgubila 42 miliona KM zbog neefikasnosti institucija u naplati novčanih kazni

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Većina brisanih novčanih kazni zbog zastare, izrekla je Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Također, kazne su izbrisane nakon pet godina a zastarijevanje u tim slučajevima, navode državni revizori, nastupa nakon deset godina.

Autor: N.Š.K.

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine objavio je nalaze najnovije revizije učinka u institucijama BiH a revidirali su pretpostavke za vršenje inspekcijskog nadzora.

Rezultati revizije su katastrofalni jer je zbog neefikasnosti institucija da vrše inspekcijski nadzor u institucijama, odnosno, da proces naplate kazni okončaju do kraja, izgubljeno 42 miliona KM!

IZBJEGAVANJE PLAĆANJA DO ROKA ZASTARE

Revizori konstatuju da je, prema podacima IDDEEA-e, samo u posljednjih šest i po godina iz Registra novčanih kazni (ROF) zbog zastare od 5 godina, brisano 38.000 novčanih kazni.

„Nalazi revizije ukazuju da nisu osigurane osnovne pretpostavke za inspekcijski nadzor u institucijama BiH. U institucijama BiH nisu jasno definisane nadležnosti niti je osigurana efikasna koordinacija inspekcija. Postojeći način planiranja i provođenja inspekcijskih nadzora ne osigurava efikasnu kontrolu primjene propisa. Inspekcije ne osiguravaju efikasno izvršenje izrečenih mjera“, kažu revizori.  

Takva situacija, upozoravaju revizori, dovodi u pitanje svrhu inspekcijskog nadzora.

Revizija je vršena u Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH,  Ministarstvu komunikacija i prometa BiH, Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH, Uredu za veterinarstvo BiH.

Institucije iz uzorka, navode revizori, koje izriču represivne mjere, susreću se sa problemima naplate novčanih kazni a u  takvim okolnostima dolazi do zloupotreba kao što je izbjegavanje plaćanja kazni i mogućnosti zastare.

Također je važno otkriće državnih revizora da je došlo do ranijeg brisanja novčanih kazni koje zapravo zastarijevaju nakon 10 godina.

„Iako se po evidencijama IDDEEA-e sve evidentirane novčane kazne vode kao zastarjele nakon isteka roka od pet godina, činjenica je da se najveći dio tih kazni odnosi na novčane kazne UIO-a (Uprava za indirektno oporezivanje BiH op.a.) koji za svoje novčane kazne izrečene prekršajnim nalogom ima apsolutni rok zastare deset godina“, naveli su revizori.

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.