Srijeda, 29 Maja

Dr. Mraović koji je eksperimentisao na ukradenim kostima žrtava genocida, još uvijek je slobodan čovjek

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Tužilaštvu BiH čekaju tužilačku odluku, u poliklinici Dr. Pajić Medical nisu željeli odgovoriti da li Mraović i dalje neometano radi u njihovoj ordinaciji, iz Komore doktora medicine RS još nema procedure protiv Mraovića, u udruženju nestalih Bošnjaka u Brčkom nemoćno prate razvoj događaja.

Piše: Nermina Šunj Kušljugić

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine objavio je 30. januara da je DNK analizom utvrđeno da kosti pronađene zabetonirane u fontani, u dvorištu porodične kuće brčanskog otopeda dr. Nebojše Mraovića, pripadaju dvjema žrtvama genocida u Srebrenici.

TUŽILAŠTVO I SIPA ISTRAŽUJU

Cijela je priča o skrivenim kostima u dvorištu, podsjetimo, razotkrivena nakon prijave Mraovićeve porodice, što on nije demantirao, već je kazao da je kosti koristio za medicinska istraživanja.

Ostavimo po strani pitanja kako se za sve saznalo, zašto je trebalo toliko vremena da se razotkrije, koliko je ljudi znalo za to, zašto je kosti na koncu sakrio. Pitanje je kako je moguće da Mraović nakon mračnih saznanja, ni na koji način nije sankcioniran niti, koliko je poznato, nema ozbiljnih istraživanja odakle njemu kosti i ima li ih još tamo gdje ih je „našao“.

Na upit Megafona Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u kojoj je fazi predmet i da li je tačna informacija da je Mraović nedostupan pravosudnim organima, drugo pitanje nisu komentirali.

Tužilačke odluke nema, još uvijek se vrše predistražne radnje.

„Institut za nestale osobe (INO) BiH je nedavno objavio da je izvršena identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka, te se nadamo da će o navedenom izvjestiti i Tužiteljstvo BiH. Predmet koji se odnosi na proces ekshumacije i identifikacije u radu je u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a također, što se tiče samog načina skrivanja i pronalaska posmrtnih ostataka, Tužiteljstvo BiH će zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), koja je već izvršila određene provjere u vezi sa navedenim, u narednom periodu donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, potrebnim radi donošenja tužiteljske odluke“, kaže u odgovoru za naš portal Boris Grubešić, rukovodilac Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH.

MRAOVIĆEVE KOLEGE BEZ KOMENTARA

Dr. Mraović ima privatnu ortopetsku traumatološku ambulantu u Brčkom. Na istaknuti broj mobitela niko se ne javlja, odnosno, poziv je prekinut. Ambulanta je smještena na istoj adresi, samo na drugom broju kao i Poliklinika Dr. Pajić Medical Brčko. Koriste isti broj telefona za rezervaciju termina za pregled. Na jedan od brojeva telefona javila se ženska osoba i kada smo pojasnili zašto nam treba vlasnik poliklinike dr. Pajić, odnosno, da nam treba informacija da li je dr. Mraović još uvijek zaposlen kod njih, prije nego je prekinula telefonsku vezu, kratko je kazala: „mi ne dajemo nikakve informacije i dr. Pajić vam siguno neće ništa reći, imamo sad puno posla tako da, hvala lijepo, doviđenja“.

(Foto: Brčko, šetalište/ Ilustracija/ Autor: N.Š.K. /Megafon)

U Brčkom jedni kažu da su Mraovića viđali, drugi nešto drugo, međutim, upravo to je nepojmljivo u ovom slučaju da se o Mraoviću toliko dugo nakon otkrivanja informacija o kostima zabetoniranim u fontani u njegovom dvorištu, do danas ništa nije dogodilo, niti se zna išta više od šturih informacija u medijima.

Svojevremeno su iz Komore doktora medicine Republike Srpske kazali za medije da veoma ozbiljno pristupaju situacijama u kojima je u pitanju nečiji daljni rad i da još čakaju određene potvrde.

Dok čekamo odgovor na upit Megafona šta će sad uraditi nakon što je Institut za nestale potvrdio da su kosti koje je skrivao njihov kolega Mraović, pripadale žrtvama genocida u Srebrenici, kakvu još potvrdu u Komori treba da čekaju.

UDRUŽENJA ŽRTAVA ČEKAJU REAKCIJU TUŽILAŠTVA

Sead Golić, sekretar Udruženja porodica nestalih Bošnjaka Brčko, kazao je u telefonskom razgovoru za Megafon da je nepojmljivo da se tako nešto dogodi, a da su reakcije takve kakve su.

„Tužilaštvo i svi bi trebali postaviti pitanje gdje su ostale kosti. Ako su dvije tu nađene i upotrebljavane za neke… znači trebalo bi ga pitati gdje su ostale kosti“.

Golić kaže da je poslijeratna priča porodice Mraović bila da je doktor bio lovac i da je pri lovu našao kosti.

„Priča je bila da je on išao često tamo negdje da lovi i da je tamo našao kosti i onda ih je donio. Ja ne znam gdje je to, ali on kao čovjek i kao doktor koji je položio zakletvu, trebao je da to prijavi, da nazove policiju i prijavi odmah“.

Golić je komentirao i činjenicu da još nema tužilačke odluke u ovom slučaju.

„Normalno da su trebali više uraditi, postavite se samo kao čovjek, običan građanin. Da se nekome postavi pitanje samo šta bi vi radili da su pronađene kosti a vi ih tražite. Imate majke koje nisu dočekale da nađu kosti svojih bližnjih. Ne znam da li to normalan čovjek može da zamisli da se to desi. Ispade da je dva puta izvršen zločin nad tim žrtvama. Prvi put kad su ih ubili i drugi put kad su se skrivale te kosti. Postavlja se i pitanje šta je njegova porodica čekala da ga prijavi“, kaže Golić.

OSTAVIO TERET I SVOJOJ DJECI

„Bilo je svakakvih informacija u Brčkom, te da je pobjegao, te da i dalje radi u Brčkom. Što se kaže, Brčko je mali grad, sve se zna. Da vam iskreno kažem, žao mi je djece njegove, djeca su mu fina, ali moraju nositi sad taj teret. Za mene je on zločinac, jer je učinio nešto što je nepojmljivo“, kazao je za Megafon Sead Golić iz Udruženja porodica nestalih Bošnjaka Brčko.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.