Četvrtak, 30 Maja

Dogovor o vlasti BiH: Šta je Dodiku obećano?  

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Nakon godinu dana bez državne i dijela federalne vlasti u Bosni i Hercegovini, zbog vrlo mučnog spora oko ANP-a, odnosno NATO puta BiH, „preko noći“ je postignut kompromis i dogovoreno da BiH u sjedište NATO-a pošalje program reformi. Odmah je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo i imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) kao kandidata za mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH.

Ko se i čega odrekao?

Svakako da je riječ o pozitivnom pomaku jer je nepostojanje vlasti na državnom nivou proteklu godinu umrtvilo brojne državne projekte, a Bosni i Hercegovini kao državi u domaćoj javnosti i regionu ugled narušilo do parodijskih razmjera.

Međutim, šta je to bio ključni uteg na vagi koja godinu nikako da prevagne ali onda, najednom, bez mnogo informacija u javnosti o tome kako i o čemu su se dogovorili akteri pregovora, drastično prevagne u korist interesa politike kojoj se svim mogućim načinima protivio član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik (SNSD). Podsjetimo, Dodiku NATO put BiH znači odmicanje od zvanične politike Beograda, odnosno jačanja države BiH koju on skoro na dnevnoj bazi osporava kao moguću i funkcionalnu.

Na vagi su, znamo ali da podsjetimo i to, bili i zahtjevi političkih predstavnika druga dva konstitutivna naroda. Imali smo legitimni stav dva člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića (SDA) i Željka Komšića (DF) o obavezi budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH po pitanju ANP-a, odnosno NATO puta naše zemlje. Također smo imali i zahtjev politike HDZ-a BiH i Dragana Čovića da se preispita Izborni zakon BiH, a sve kako bi sebi, odnosno stranci na čijem je čelu osigurao brojne benefite i jaču političku poziciju. Čović je u polemiku „uvukao“ i dio hrvatske javnosti u BiH, osjetljive na svoju „manjinsku poziciju“ pa se neformalno spominjanje hrvatskog entiteta nametnulo u javnom diskursu kao već potpuno normalna tema polemika.

Interes građana BiH

Politika jeste, kako neko reče, i umijeće postizanja kompromisa, ali kako se „na pregovaračkom stolu“ u Bosni i Hercegovini nakupilo krupnih tema, dakle, tema od sudbinskog značaja za sve građane Bosne i Hergegovine, javnost, dakle, poreski obveznici koji plaćaju svoje zastupnike uključujući i pobrojane, najmanje na što imaju pravo je da znaju kako je postignut dogovor nakon toliko mučnih pregovora te pravo na potpunu informaciju o tome šta je zauzvrat bilo kome od aktera pregovora obećano.  

Megafon.ba   

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.