Četvrtak, 13 Juna

Dodik prijeti ukidanjem državnih nadležnosti u pitanjima odbrane, VSTV-a, indirektnih poreza

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nije ni danas održana sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj su Željko Komšić (DF), Šefik Džaferović (SDA) i Milorad Dodik (SNSD) trebali glasati o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH. Neposredno pred početak sjednice, Dodik, na čiji je zahtjev je sjednica i zakazana, povukao je zahtjev za održavanje sjednice.

Bez promjene stava o ANP-u

Član Predsjedništva Šefik Džaferović izjavio je novinarima da je Dodik kazao da će ukoliko ne bude dogovora do 5. septembra, do kada Sporazum tri lidera predviđa formiranje vlasti na državnom nivou, onda će biti sazvana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske i da će se raspravljati oko povlačenja saglasnosti da BiH ima nadležnosti za pitanja odbrane, VSTV-a i Uprave za indirektno oporezivanje.

„Kazao sam na to da niko nikome ne treba da prijeti, da to neće biti dobar potez. Taj potez neće moći proizvesti formalne posljedice jer su to nadležnosti prenesene sporazumom entiteta i koje je prihvatio državni parlament. Bez odluka tri parlamenta ne može se promijeniti”.

Dodik je danas, neposredno nakon otkazivanaj sjednice Predsjedništva BiH, u Istočnom Sarajevu održao konferenciju za novinare na kojoj je ponovio stav u vezi NATO puta BiH.

Kazao je da će se sačekati 5. septembar do kada važi Sporazum tri lidera.

„ Rok važenja Sporazuma je 5. septembar, a tada nećemo dozvoliti da se RS -u uzurpiraju politička prava u političkom Sarajevu. SDA nama nije partner, a ni mi njima, ali jesmo zajedno pobjednici u okviru svojih naroda. Moja politika nije uzurpacija niti majorizacija ikoga u Bosni i Hercegovini, ali jeste zaštita RS-a“.

Što se tiče Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), Dodik je rekao da ANP predstavlja prejudiciranje članstva u NATO-u.

„Nema prejudiciranja. Pozivam sve da se formira Vijeće ministara BiH, bez ikakvih uslovljavanja“, kazao je Dodik.

Sjednici Predsjedništva, prethodile su kontinuirane prijetnje iz SNSD-a u smislu posljedica za državnost i buduće nadležnosti BiH nad entitetima, kao svojevrsan pritisak na Džaferovića i Komšića, bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva da prihvate kandidaturu Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara BiH.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik nedavno je u intevjuu Srni rekao da je, u slučaju da Tegeltija ne bude  predsjedavajući Vijeća ministara BiH, „to je onda jasna potvrda da u BiH nema ničeg normalnog, da se u njoj uništava sve ono što normalnoj pameti ne bi trebalo da smeta, a oni koji to rade moraće na sebe da preuzmu odgovornost za sve što se bude dešavalo nakon toga“.

Dodik je otišao i korak dalje ustvrdivši: „da BiH umire sporom smrću koju sada upravo ubrzavaju Komšić i Džaferović“.

Produciranje krize

Nešto ranije je Dodik, posredstvom  RTRS-a upozorio „da će Republika Srpska, ukoliko prilikom formiranja vlasti na nivou BiH budu zaobiđeni njeni izborni pobjednici, odlukama Narodne skupštine Srpske ponovo uspostaviti prvobitni dejtonski sistem i uređenje BiH“.

Na Dodikove prijetnje nadovezao se jedan od podpredsjednika SNSD Nikola Špirić u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista. Rekao je tada da će se „ako istekne rok koji su potpisali lideri, dogoditi ono najgore za BiH – Srbi će se okrenuti jedni prema drugima i razgovarati o budućnosti, isto tako i Hrvati, a onda će Bošnjaci vidjeti da su oni bili taj razarajući detonator za integrativnost BiH“.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.