Subota, 13 Aprila

Dodik je samo jednu stvar previdio

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj -Kušljugić

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je u zgradi najviše izvršne vlasti države za početak radne sedmice priredio još jedan cirkus, uz harmoniku, pjesmu i rakiju. I ma koliko se njegovi saradnici upinjali da to prikažu uobičajenim, Dodikova predstava ostat će upamćena kao rijetko zabilježeno nedržavničko ponašanje.

Harmonikašu, ličnu kartu molim

Dodik je još jednim potezom postigao cilj kojem teži: obesmisliti institucije države, izazvati osjećaj beznađa, nezaštićenosti, nepostojanja adrese koja bi mogla zaštititi i državu i građane. Jučerašnja percepcija koju je dijelom uspio izazvati ipak nije realna slika stvarnosti.

Ulazak u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine osobama koje nisu zaposleni ili saradnici, najprije podrazumijeva postojanje razloga dolaska. Kada su u pitanju novinari, uglavnom je to najavljena press konferencija ili drugi organizovani događaj ali i tada novinari pri ulasku u zgradu prolaze KDZ kontrolu, dužni su ostaviti na prijavnici identifikacioni dokument i preuzeti press akreditaciju Predsjedništva BiH.

U slučaju razgovora sa osobom na dužnosti u zgradi Predsjedništva, procedura je ista. Osoblje iz osiguranja telefonskim pozivom provjerava da li je termin za sastanak zakazan.

I za sve druge goste je procedura ista, postojanje razloga ulaska u zgradu, identifikacija na prijavnici i KDZ kontrola.  

Kada je Milorad Dodik ušao u zgradu Predsjedništva u ponedjeljak, osnovni kućni red nalagao je da prijavi gosta koji bi trebalo da prođe pomenute sigurnosne provjere. Malo je vjerovatno da je Dodik sve to ispoštovao ali to sad nije toliko važno koliko pitanje: šta da je uposlenik osiguranja rekao Dodiku, žao mi je ali niste najavili gosta, ne znamo ko je, ne može dalje, mora proći kroz KDZ i on i harmonika mu?

Dodikova oružana pratnja

Šta da se dogodilo da je neko od osoblja u Predsjedništvu, jednako postupio u kabinetu Milorada Dodika za vrijeme dok se orila pjesma?

Kako bi se situacija razvijala?

Da li bi došlo do incidenta?

Dodikov savjetnik Milan Tegeltija nakon spornog događaja u Predsjedništvu BiH pojašnjava medijima da je Dodik štićeno lice i da bi u slučaju hapšenja ili slične akcije njegova pratnja bila prisiljena da ga brani.

Pored toga što isključuje mogućnost hapšenja jer Dodika navodno štiti imunitet te svog šefa naziva „dejtonskom kategorijom“, Tegeltija je u razgovoru za N1 „upozorio sve one koji žele „pristupiti Dodiku“ da znaju da je on štićeno lice pod oružanom pratnjom koja je dužna reagovati ako to nije najavljeno unaprijed službenim kanalima“.

Da li bi oružana pratnja Dodika branila i od zaštitara na vratima Predsjedništva da je kojim slučajem pokušao da spriječi ulazak zanimljive „delegacije“ u zgradu Predsjedništva?

Tada harmonika i Dodikovo ponašanja više ne bi bili u fokusu nego vjerovatno Dodikovo jadikovanje kako mu u Sarajevu zabranjuju ulazak na radno mjesto koje je dobio povjerenjem glasača. Bolje je i ne hipotetisati šta bi se dalje događalo.  

Sreća, ništa se od toga nije dogodilo.

Milorad Dodik je sa razdraganom svitom ušao u zgradu bez problema. I otpjevao svoje. Snimci događaja su objavljeni u skoro svim medijima u Bosni i Hercegovini i doprli do svakog i ko je htio i ko nije htio pratiti Dodikovu novu cirkusijadu s državom. Doprli su snimci i do majki čiji su sinovi život dali da odbrane državu i njene simbole, pa i zgradu Predsjedništva. Doprli su do ratnih vojnih invalida koji danas životare sa invalidninama da bi Bosna i Hercegovina bila slobodna, nezavisna, cjelovita i demokratska država u kojoj ni Miloradu Dodiku koji sve čini da obesmisli i ismije državu, ne smije faliti dlaka s glave.

Ne bune se ni za sebe

Dakle, nisu ni za trenutak demonstrirani inat, bijes ili tuga.

Nije proradio inat zato jer su građani, pa i zaposleni u institucijama, obeshrabreni, malo je reći apatični, ne bune se više ni za sebe a kamoli za državu.

Na tu činjenicu, kojoj je itekako doprinio i Dodik kao dio politike koja svakodnevno kroji život u Bosni i Hercegovini, nije računao. Osim što je previdio i da mu se odavno pušta da svojim performansima intenzivno diskreditira sebe kao ozbiljnog političara i državnika, previdio je u ovom slučaju i da će bilo kakva rakcija na licu mjesta izostati jer će se svi povući i čekati da tamo neko drugi reagira.

Nasreću da je ovaj put bilo tako.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.