Subota, 22 Juna

Dodik „čisti“ RS, šta je sljedeće?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: N. K.

Od jutros se u Banjoj Luci na najbrutalniji način obistinjuju ranije najave vlasti Republike Srpske da će ukloniti s Trga Krajine Davora Dragičevića i sve što podsjeća na devetomječnu borbu za istinu o ubicama njegovog djeteta ali i „neuspjeh“ odlično opremljene policije RS-a da bar uđu u trag ubici ili ubicama mladića Davida Dragičevića.  

Umjesto istine, Dragičevićevo hapšenje

Najprije je uhapšen Dragičević nakon što je odbio da primi poziv za saslušanje zbog „ugrožavanja sigurnosti ministra policije Dragana Lukača i Darka Ilića, visokih funkcionera MUP-a RS“, a za koje Dragičević vjeruje da snose odgovornost za ubistvo njegovog sina.

Potom je uhapšena i majka ubijenog Davida, Suzana Radanović.

Uhapšeno je i nekoliko opozicionih političara iz RS-a, te aktivisti grupe „Pravda za Davida.

I novinari su privođeni na informativne razgovore.

Današnja akcija policije, tretman porodice Dragičević i građana koji im iskazuju podršku, pokazao je svu brutalnost režima u RS-u, koji je odlučan ukloniti sve što „kvari sliku o boljem dijelu BiH“.

Pošto se mogla pretpostaviti reakcija Davora Dragičevića na poziv na saslušanje, kao i reakcija grupe „Pravda za Davida“, zanimljiv je izbor trenutka da se poziv uručuje.

Sad kad ima apsolutnu vlast u RS-u ali i odlučuje u Predsjedništvu BiH, Dodik je očigledno krenuo u obračun sa svima koji mu remete imidž graditelja moćne Republike Srpske i „Mesije“ koji će Republici Srpskoj podariti državnost.     

Prije tri dana, u jeku velikih protesta u Srbiji, samoinicijativno se u Beogradu sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ponovo zazivao otcjepljenje RS-a od BiH i brinuo za sudbinu Srba sa Kosova.

Na konferenciji za medije je rekao da Srbi iz Republike Srpske treba da imaju pravo na samoopredjeljenje i pozvao Vučića da se u budućim razgovorima založi za takav pristup, povezujući takvo pravo i za Srbe sa sjevera Kosova.

Pojačana diplomatska aktivnost

Već sutradan je Srbija odgovorila posjetom srbijanske premijerke Ane Brnabić i njenim učešćem u donatorskoj večeri u Banjoj Luci.

Samo u zadnjih sedam dana, Dodik se dva puta sastao sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim.

Jedan od sastanaka sa ambasadorom održan je i danas dok su trajali protesti zbog hapšenja Dragičevića i ostalih. Sastanku su, pored Dodika prisustvovali i predsjednica RS-a Željka Cvijanović, premijer RS-a Radovan Višković i predsjedsjednik NSRS Nedeljko Čabrilović.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.