Četvrtak, 13 Juna

DEVIZNO POSLOVANJE: Građani BiH iz zemlje mogu iznijeti 10 hiljada eura gotovine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nedžad Kušljugić

Od kraja maja ove godine, prema Odluci o iznošenju strane gotovine i čekova koja prati aktuelni Zakon o deviznom poslovanju Federacije Bosne i Hercegovine, građani BiH su prilikom izlaska iz zemlje dužni na graničnim prijelazima prijaviti svaki iznos novca viši od 10.000 eura, što uključuje i iznos konvertibilnih maraka, ako se istovremeno iznose i konvertibilne marke. Ranije je maksimalni iznos gotovine koji se ne mora prijaviti bio 2.500 eura.

Izuzeci od pravila

U slučajevima službenog puta u inostranstvo može se dodatno iznijeti i gotovina naznačena u nalogu banke za isplatu sa deviznog računa, a za potrebe putovanja.

Također se može iznijeti i gotovina do 3.000 eura za plaćanje uvoza roba ili usluga iz inostranstva, naravno, prethodno isplaćena sa deviznog računa komintenta za potrebe plaćanja računa iz inostranstva.

Iznošenje gotovine u višim iznosima od navedenih moguće je uz prethodnu saglasnost Ministarstva finansija FBiH, a Ministarstvo tu saglasnost izdaje samo u opravdanim slučajevima kao što su trajno preseljenje, liječenje ili školovanje u inostranstvu.

Naplaćenu gotovinu u inostranim valutama rezident FBiH dužan je položiti na svoj račun ili zamijeniti valute u banci u roku od tri radna dana od dana naplate.

Prosječno dnevno stanje devizne blagajne rezidenata Federacije za potrebe putnih naloga u inostranstvu može biti 1.500 eura, a za potrebe vraćanja gotovine kupcu 3.000 eura.

Pravno lice rezident Federacije BiH dužan je naplatiti sredstva po osnovu roba ili usluga u roku od šest mjeseci od dana carinjenja ili izvršene usluge. U slučaju da isporučenu robu ili izvršenu uslugu domaće pravno lice ne naplati u propisanom roku, ovaj posao smatra se kreditnim poslom sa inostranstvom i dužnost je rezidenta da to prijavi Ministarstvu finansija FBiH na propisanom obrascu.

Jednaka je obaveza rezidenta i u slučaju da je ugovoren rok naplate duži od šest mjeseci.

Uvoz robe ili usluga prijavljuje se u Ministarstvu i u slučaju da je ugovoreni rok duži od šest mjeseci ili u slučaju kad je prije isteka roka od šest mjeseci od izvršenog avansnog plaćanja ugovoren novi rok uvoza duži od šest mjeseci.

Rezident FBiH, koji je uplatio avans za robe ili usluge, a roba mu nije isporučena ili usluga izvršena u roku od šest mjeseci, dužan je pod prijetnjom visoke novčane kazne da vrati uplaćeni iznos u roku od osam dana od dana isteka roka.

Izvještavanje resornog ministarstva

Osim izvještaja o poslovima izvoza i uvoza roba i usluga, Federalnom ministarstvu finansija dostavljaju se i izvještaji o ostalim kreditnim poslovima koji se odnose na komercijalne i finansijske kredite, kao i pozajmice, te izvještaji o garancijama koje banka rezident FBiH daje u korist dva nerezidenta u inostranstvu.

Usluge koje se odnose na saobraćaj, promet električne energije, zdravstvene usluge nerezidentima, izvoz i uvoz knjiga, časopisa, čiji je ugovoreni rok naplate do godinu dana, ne smatraju se poslovima koji se prijavljuju Ministarstvu finansija.

Megafon.ba

* Tekst je nastao u okviru Megafonovog istraživanja: „Stepen  podrške izvršne i zakonodavne vlasti bh. privrednicima, kroz zakonske propise i finansijske poticaje“

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.