Subota, 25 Maja

Delegacija EU u BiH: Žalimo što se rukovodstvo RS odlučilo za podizanje tenzija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini izrazila je žaljenje zbog odluka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se OHR poziva na povlačenje tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, u suprotnom prijeteći blokadom državnih institucija i prekidom EU puta BiH.

“Žalimo što se rukovodstvo entiteta Republika Srpska odlučilo za podizanje tenzija, uključujući predlaganje niza radnji koje podrivaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode.

Ovaj izbor ne samo da šteti interesima građana, već djeluje i kao prepreka na putu BiH prema EU.

Zeleno svjetlo za pristupne pregovore je pokazalo da dijalog umjesto eskalacije daje rezultate. Još nije kasno da se vratimo za pregovarački sto”, poručili su iz Delegacije EU.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na posebnim sjednicama niz zaključaka kojima su poslanici odbili prihvatiti tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je prethodno nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Takođe, NSRS je usvojila i nacrt Izbornog zakona Republike Srpske.

(BHRT)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.