Petak, 14 Juna

Deklaracijom na deklaraciju: Šta sadrže deklaracije SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stranačke deklaracije dokumenti su čije usvajanje ne proizvodi bilo kakve pravne posljedice za ustavni i teritorijalni ustroj države Bosne i Hercegovine, pa ipak su to dokumenti koji pokazuju pravac djelovanja za koji se deklarišu politički subjekti. Međutim, kako je pokazala dosadašnja praksa, deklaracije nisu imale značajnijeg uticaja na ponašanje i djelovanje njihovih autora, te su imale više uticaja na homogenizaciju biračkog tijela nego što su doprinijele realizaciji ideja koje se deklaracijom proklamuju.  

U nastavku možete pročitati neke od deklaracija SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA. Niti jedan dokument nije prošao bez reakcija, odnosno, osuda “drugih strana”.

Programski principi SNSD-a, dokument usvojen na 6. Saboru SNSD-a u Laktašima15. juna 2019. godine

Deklaracija Republika Srpska – slobodna i samostalna budućnost i odgovornost, usvojena na 5. Saboru SNSD-a u Istočnom Sarajevu 25. aprila 2015. godine.

Statut, Program i Programska deklaracija HDZ-a BiH, usvojeni 27. aprila 2019. godine u Mostaru.

Kreševska deklaracija, potpisana u Kreševu 21. septembra 2017. godine.

Programska Deklaracija Sedmog kongresa SDA usvojena u Sarajevu 14. septembra 2019. godine.

Programska Deklaracija Šestog kongresa SDA, usvojena u Sarajevu 26. maja 2015. godine.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.