Četvrtak, 30 Maja

Definirani trogodišnji razvojni prioriteti TK: Digitalizacija, zelena ekonomija, poduzetništvo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U sektoru ekonomskog razvoja, okosnicu predstavljaju digitalizacija i principi zelene ekonomije koji će se protezati kroz aktivnosti unutar industrije, rudarstva, sektora malih i srednjih preduzeća i obrta, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te turizma.

Autor: N. Š. K.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici Smjernice za trogodišnje planiranje rada Tuzlanskog kantona za period 2025. -2027. godina te prateći Akcioni plan Strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period 2025. -2027. godina.

Smjernice predstavljaju osnovu za planiranje rada kantonalnih organa uprave u naredne tri godine, kako bi se na adekvatan način obuhvatili razvojni prioriteti koji su definisani Strategijom razvoja TK 2021-2027. godina, Okvirom za implementaciju ciljeva održivog razvoja u BiH, ekspozeom premijera TK i drugim relevantnim dokumentima. Cilj je potencirati ključne aktivnosti koje je neophodno poduzeti u narednom planskom ciklusu, a koje imaju sinergijski efekat za više oblasti društveno-ekonomskog života Kantona. Vizija razvoja Tuzlanskog kantona predstavlja težnju, dugoročnu namjeru, pravac djelovanja i poželjno stanje u budućnosti te je predstavljena pod egidom Tuzlanski kanton – otvorena, ekonomski atraktivna i društveno dinamična evropska regija, koja na prepoznatljiv način osigurava spoj industrijske tradicije, održivog razvoja i kvalitete života, poštovanja ljudskih prava i rodne ravnopravnosti stanovništva koje u njemu boravi, radi i investira.

Ostvarenje razvojne vizije realizovat će se kroz tri strateška cilja, razrađena u 12 prioriteta i 48 mjera. Strateški ciljevi Tuzlanskog kantona su usklađeni sa Strategijom razvoja Federacije BiH i Okvirom za ciljeve održivog razvoja u BiH, te su definisani kao: dinamičan i održiv ekonomski razvoj u povoljnom poslovnom okruženju, razvijen inkluzivni i prosperitetni društveni sektor sa jednakim pravima za sve građane i resursno efikasan i održiv infrastrukturni razvoj.

U sektoru ekonomskog razvoja, okosnicu predstavljaju digitalizacija i principi zelene ekonomije koji će se protezati kroz aktivnosti unutar prioritetnih područja uključujući, industriju, rudarstvo, sektor malih i srednjih preduzeća i obrta, poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i turizam. Također, djelotvorna, otvorena i odgovorna javna uprava biti će u funkciji unaprjeđenja poslovnog ambijenta i pružanja podrške bržem ekonomskom razvoju. U okviru drugog strateškog cilja, fokus je stavljen na društveni razvoj koji nastoji graditi društvo jednakih mogućnosti, jača društvenu koheziju i solidarnost, osigurava bolju socijalnu uključenost, brigu i zaštitu svih stanovnika te potiče rodnu ravnopravnost bez diskriminacije.

Kroz aktivnosti na unaprjeđenju oblasti obrazovanja i nauke, zdravstvene i socijalne zaštite, sporta, kulture i položaja mladih te unapređenju sigurnosti na Kantonu, doprinijeti će se razvijenom, inkluzivnom i prosperitetnom društvenom sektoru sa jednakim pravima za sve građane koji u njemu žive i borave. Kada je u pitanju održivo upravljanje okolišem, prirodnim i infrastrukturnim resursima, u primarne pravce djelovanja je uvršteno unapređenje zaštite okoliša i planskog korištenja prirodnih resursa i prostora, povećanje energijske efikasnosti te modernizacija saobraćajne i komunalne infrastrukture, što je u konačnici u funkciji osiguranja resursno efikasnog i održivog infrastrukturnog razvoja Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Vlade TK.

(Odjeljenje za informisanje Vlade TK)

Megafon.ba

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.