Subota, 25 Maja

Danas je Dan šehida: Sjećanja na one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini danas, drugi dan Ramazanskog bajrama, obilježava kao Dan šehida.

Centralni događaj bit će održan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, s početkom u 11.00 sati.

Planirano je prisustvo zamjenika reisu-uleme Islamske zajednice prof. dr. Enes-ef. Ljevakovića, članova šehidskih porodica, kao i predstavnika svih nivoa vlasti, boračkih i drugih organizacija.

Nakon toga, planirano je učenje hatma-dove šehidima u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, s početkom u 12.15 sati, gdje je predviđeno obraćanje muftije sarajevskog prof. dr. Nedžad-ef. Grabusa.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 23. januara 1995. godine u Bosni i Hercegovini je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Ovaj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, dovama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

(Preporod.info)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.