Srijeda, 29 Maja

Danas isplata uvećanih aprilskih penzija i razlike za tri mjeseca

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sutra isplata uvećanih aprilskih penzija i dodatka za prva tri mjeseca

Autor: N. Š. K.

U skladu sa Zakonom o MIO/PIO, isplata penzija za mjesec april počinje u subotu, 4. maja 2024. godine, saopćeno je iz Federalnog zavoda PIO/MIO.

U skladu s odlukom Upravnog odbora FZ MIO/PIO, o konačnom iznosu redovitog usklađivanja od 6,55 posto, najniža penzija za april iznosi 573,56 KM, zajamčena 684,48 KM, dok je najviša penzija, ostvarena prema Zakonu o MIO/PIO (Službene novine 13/18) ograničena na iznos pet najnižih te iznosi 2.867,65 KM.

Prosječna penzija korisnika samostalne penzije, a kojih je na isplati za april 364.560, iznosi 722,21 KM.

Penziju za april primit će ukupno 446.315 korisnika.

Pored uvećanih penzija za april, korisnici će primiti i razliku za prva tri mjeseca između iznosa isplaćenih i iznosa penzije po odluci o konačnom usklađenju.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu aprilskih penzija, s uključenim razlikama za prva tri mjeseca te troškovima isplate, iznose oko 305 miliona KM.

(Izvor: Fond PIO/MIO FBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.