Subota, 22 Juna

DAN BIJELIH TRAKA: 102 ruže na trgu za ubijenu djecu Prijedora

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Posljednji dan maja se u BiH obilježava kao Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 građana Prijedora ubijenih proteklog rata. Prijedorčani će odati počast ubijenim sugrađanima i ponovo pokrenuti pitanje izgradnje spomenika ubijenoj djeci.

I ove će godine članovi porodica ubijenih, bivši logoraši, aktivisti, predstavnici udruženja na Trgu Zorana Karlice, između ostalog položiti 102 ruže za 102 ubijene djece. Lokalna vlast u Prijedoru nikada nije podržala obilježavanje Dana bijelih traka, niti dala saglasnosti za izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora.

Na današnji dan, 1992. godine srpske vlasti u Prijedoru su putem javnog radija naredile da nesrpsko stanovništvo obilježi kuće bijelim čaršafima, a da na ruke vežu bijele trake.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba. Kroz zloglasne logore Keraterm, Trnopolje, Omarska i desetine drugih zatvora za Bošnjake i Hrvate na ovom području, prošlo je najmanje 30.000 žena, djece i muškaraca.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.