Utorak, 21 Maja

Dan Armije RBiH svečano obilježen centralnom manifestacijom u Banovićima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Polaganjem cvijeća na spomen obilježju, defileom kroz Banoviće, te svečanom akademijom, danas je u okviru centralne manifestacije za Tuzlanski kanton, u Banovićima obilježen Dan Armije Republike BiH.

Svečanosti je, uz zvaničnike Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona, prisustvovao i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo, te veliki broj građana, članova boračkih udruženja i saveza, predstavnika političkog i društvenog života.

(Foto: Press Vlade TK)

Obilježavanje je započelo svečanim postrojavanjem učesnika manifestacije, te odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Armije RBiH u Banovićima.

Nakon polaganja cvijeća uslijedio je defile učesnika manifestacije sa više stotina učesnika, a među kojima su, uz predstavnike Vlade i Skupštine, te društveno političkog života Banovića i Tuzlanskog kantona učestvovali i ratni komandanti, komandiri, vojnici, pripadnici MUP-a, boračka populacija iz gradskih, odnosno općinskih organizacija okupljenih u Koordinaciji boračkih saveza TK, rudari, lovci, izviđači, sportska lovačka društva i drugi.

(Foto: Press Vlade TK)

Državne i ratne zastave nosili su demobilisani borci iz obrambeno oslobodilačkog rata, a orkestar limene glazbe je, izvodeći poznate koračnice, dao poseban svečarski karakter današnjoj manifestaciji.

Nakon defilea, učesnici, građani i gosti iz drugih kantona prisustvovali su svečanoj akademiji koja je upriličena u sali sportske dvorane u Banovićima. Ovom prilikom naglašena je važnost obilježavanja ovog datuma i čuvanja istine o odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

(Foto: Press Vlade TK)

Uz čestitke bivšim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je uputio čestitke svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali i građanima Tuzlanskog kantona naglašavajući da je nemjerljiv doprinos koji su građani ovog kraja dali u odbrani Bosne i Hercegovine.

„Prijavio sam se u ovaj rat zbog svoje savjesti i da bih mogao svojoj djeci odgovoriti na kojoj strani sam bio kada me budu pitala šta je njihov tata uradio da se pobijedi ovo zlo, kojeg će se stidjeti svi oni koji mu se nisu suprostavili“, citat je uvaženog Jusufa Merića, iz knjige „Kako smo stvarali sistem veza 2. korpusa Armije RBIH, a kojim je svoje obraćanje prisutnima danas počeo premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

(Foto: Press Vlade TK)

„Danas možemo konstatovati da smo pobijedili zlo. Da je Armija Republike Bosne i Hercegovine pobijedila zlo. Također konstatujemo da će historičari u historiju upisati da je Armija RBiH najveće političko i vojno postignuće države Bosne i Hercegovine. Naravno, mi se i danas borimo sa ostacima tog zla jer ono u svom korijenu nije sasječeno. Borimo se na razne načine, a prije svega na političkom polju. Zbog toga je važno reći da je, u svijetu kakav jeste, u okruženju kakvo jeste, u državi Bosni i Hercegovini i odnosima u njoj kakvi jesu, veoma važno čuvati spomen na sve ono što jeste i što je značila Armija RBiH. To je naša odgovornost, obaveza, ali i potreba. Isto kao što je i potreba da u svakom od nas, u prsima svakog Bosanaca i Hercegovca koji nema rezervne domovine, gordo spreman stoji vojnik Armije RBiH, spreman da perom ili na bilo koji drugi način brani Bosnu i Hercegovinu“, zaključio je premijer Halilagić i čestitao svim prisutnima današnji praznik.

(Odjeljenje za informisanje Vlade TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.