Ponedjeljak, 22 Aprila

Crveni križ FBiH omogućit će vakcinisanje u mjestima udaljenim od zvaničnih punktova

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ugovor o saradnji Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Crvenog križa/krsta FBiH potpisan je danas u Sarajevu čime će biti poboljšan odgovor na pandemiju COVID-19 i organizaciju masovnog vakcinisanja građana.

Autor: Megafon.ba

Sporazumom o suradnji između Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Crvenog križa/krsta Federacije BiH je formalizirana i unaprijeđena dugogodišnja suradnja između ove dvije institucije a Sporazum će brojnim građanima u FBiH koji žive daleko od punktova za vakcinaciju, omogućiti vakcinisanje u mjestu prebivališta.

Dodatni punktovi za masovnu imunizaciju

V.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH mr.sc. Siniša Skočibušić, dr.med. ovom se prilikom zahvalio generalnom sekretaru Crvenog krsta/križa Federacije BiH Namiku Hodžiću na dosadašnjoj suradnji te iskazao veliko zadovoljstvo zbog potpisivanja ovog značajnog dokumenta kojim se pobliže definiraju uloge i daljnji koraci ove dvije institucije, posebno kada je u pitanju odgovor na pandemiju COVID-19 i organizacija masovnog cijepljenja građana, odnosno omogućavanje dostupnijih cijepnih mjesta za one građane koji su znatno udaljeni od cijepnih mjesta koja su im trenutno dostupna.

Izrazio je nadu da će se svaki uloženi trud u konačnici isplatiti u smislu bolje zdravstvene zaštite, odnosno većeg stupnja procijepljenosti stanovništva Federacije BiH i Bosne i Hercegovine u cjelini, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa/krsta Federacije BiH je čestitao dr. Skočibušiću na potpisivanju ovog sporazuma koji je utemeljen na mandatu i nadležnostima i jedne i druge institucije od općeg interesa, sa željom da se sa što više kapaciteta uđe u proces masovne imunizacije građana Federacije BiH i da ih se na taj način zaštiti od posljedica COVID-19.

Istakao je kako se Crveni križ/krst Federacije BiH sa velikim brojem svojih volontera stavio na raspolaganje od samog početka pandemije te da zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH sudjeluje u svim aktivnostima u kontekstu odgovora na pandemiju COVID-19.

Intenziviranje promocije imunizacije protiv COVID-19

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i Crveni križ/krst Federacije BiH će se u narednom periodu posebno fokusirati na promoviranje cijepljenja protiv COVID-19 kao najefikasnije mjere protiv daljnjeg širenja ove bolesti.

Iz ovih institucija su naglasili kako su cjepiva protiv COVID-19 sigurna i učinkovita, te pozivaju građanstvo koje se još uvijek nije cijepilo da se odazovu u što većem broju i cijepe prvim dostupnim cjepivom.

(Izvor: Press ZZJZ FBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.