Petak, 14 Juna

Čovićevo a naše: pokrenuo inicijativu za svjetsku promociju kantona s hrvatskom većinom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kako je najavio Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH, u Briselu će uskoro biti otvoreno predstavništvo nekoliko kantona iz Federacije BiH s većinskim hrvatskim stanovništvom, pri Evropskoj asocijaciji regija.

Uprkos razgranatoj bh. diplomatsko- konzularnoj mreži u svijetu, praksa otvaranja predstavništava sa „svjetskim sjedištem a lokalnim ciljem“,  nije od jučer. Prednjači po ovakvim projektima Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i predsjednik SNSD-a, a podsjetimo, i Kanton Sarajevo je još 2007. godine dobio svoje predstavništvo u Briselu.  

Desetine miliona KM za promociju BiH

Formalno imamo 57 diplomatsko- konzularnih predstavništava ( DKP) u svijetu ali većina ambasadora, osim predstavljanja BiH u zemlji u kojoj se nalazi sjedište ambasade, nerezidentno pokrivaju i još najmanje jednu susjednu zemlju.

U ambasadama, konzulatima te misijama pri EU-u, NATO-u, OSCE-u, OUN-u i Vijeću Evrope, zaposlene su ukupno 253 osobe. Izuzimajući 29 vozača, ostali su zaposleni na pozicijama ministara – savjetnika, sekretara, konzularnih radnika. U ambasadama i konzulatima je dosta uravnotežena nacionalna struktura osoblja.

Budžet Ministarstva vanjskih poslova za 2018. godinu iznosi 57.055.000 KM a skoro polovina budžeta troši se upravo na DKP-ove širom svijeta.

Prema podacima iz Izvještaja o reviziji učinka za upravljanje imovinom i troškovima smještaja u DKP-ima objavljenom u oktobru 2017. godine, četvrtinu ukupnog budžeta Ministarstvo vanjskih poslova troši samo na smještaj DKP-a. Porezne obveznike je smještaj naših predstavnika u svijetu, samo u 2016. godini koštao 13,8 miliona KM.

Za neto plaće i naknade potrošeno je 13, 5 miliona KM.

Lijepe naše pare

Naši predstavnici u svijetu imaju zakonski omogućene brojne privilegije, počevši od smještaja, putovanja, pa do školovanja djece.

Istina, s obzirom na novac koji se ulaže u DKP-e, te zastupljenost predstavnika svih konstitutivnih naroda u ambasadama, konzulatima i misijama širom svijeta, rezultati promocije BiH u političkom, privrednom, kulturnom i sportskom domenu trebalo da budu mnogo bolji nego što jesu. Ova činjenica prije je razlog analize učinkovitosti sadašnjih struktura, nego za otvaranje novih ureda, koje na koncu uvijek plate porezni obveznici.

Svi jednako, bez obzira kojem narodu pripadaju.

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.