Četvrtak, 13 Juna

CIK BiH: Kompromisnom odlukom o popuni Doma naroda izašli iz okvira nadležnosti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) donijela je odluku da se popuna Doma naroda Parlamenta Federacije BiH vrši prema Popisu stanovništva iz 2013. godine i po principu jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Za odluku je glasalo pet članova CIK-a, dok je dvoje bilo protiv.

Podsjetimo, amandman 51 Ustava FBiH definira da će se objavljeni rezultati popisa iz 1991. godine koristiti za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke, dok  Aneks 7 Dejtonskog sporazuma ne bude u potpunosti proveden.

Članovi CIK BiH očigledno su pokušali sami napraviti politički kompromis između zahtjeva HDZ-a BiH da se Dom naroda popunjava prema rezultatima popisa iz 2013 godine, i zahtjeva građanskih stranaka da se Dom popuni najmanje sa po jednim predstavnikom Bošnjaka, Srba ili Hrvata pod uslovom da su izabrani u kantonalnim skupštinama.

Gotovo je sigurno da će na ovakvu odluku Centralne izborne komisije BiH uslijediti apelacija Ustavnom sudu FBiH.

Današnjom odlukom CIK-a izvjesno je da ćemo na implementaciju izbornih rezultata u BiH i formiranje vlasti u BiH, odnosno u FBiH još sačekati.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.