Petak, Decembar 9

Cijena peleta udvostručena, moguća je i nestašica

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Mediha Tabaković

Cijena tone peleta dostigla je iznos od 600 KM što je u odnosu na prošlu godinu stopostotno poskupljenje. Već su izvjesne i nestašice na bh. tržištu zbog čega će nabavka za narednu grijnu sezonu biti upitna. Postoji bojazan da će se potrošači vratiti „starom energentu“- uglju, što opet posljednično dovodi u pitanje brojne projekte iz oblasti okoliša, odnosno, proces dekarbonizacije koji je počeo i u Bosni i Hercegovini.

ČUVAJU DOMAĆE KUPCE

Fabrika Drvo Stil d.o.o iz Gračanice bavi se proizvodnjom peleta, ali su kako kažu za Megafon, zbog svojih stalnih kupaca uspjeli dijelom prilagoditi cijene.

Sabiha Imamović, administrativni službenik farbike Drvo Stil d.o.o za Megafon je kazala da su kao firma odbili izvoziti svoje proizvode za Njemačku i nastavili da rade samo za domaće tržište, uprkos tome što su Nijemcima mogli ponuduti bilo koje cijene peleta.

„Mi se bavimo proizvodnjom građe i sirovina koja nam od toga ostane to koristimo za proizvodnju peleta. Također od lokalnih dobavljača proizvode rezanu građu kupujemo piljevinu i ostali repromaterijal koji nam je potreban.

Zbog poskupljenja repromaterijala, mi smo imali fakturu za piljevinu, gdje mi je piljevina bila 30 KM i PDV, to vam dođe 35 KM jedan kubik piljevine, a nama treba 6 do 7 kubika piljevine koju ćemo miješati sa ostalim materijalom kako bi dobili tonu peleta“, istakla je Imamović.

Proizvođači peleta rast cijena uglavnom obrazlažu rastom repromaterijala ali i višom cijenom struje za privredu.

Prema riječima naše sagovornice, cijene peleta će sigurno nastaviti da rastu mada su, kažu u ovoj firmi, trenutno najjeftiniji sa cijenom od 450 KM.

„U budućnosti se, iskreno, ne vidi nešto pozitivno, jer nije do nas. Mi smo napravili aktuelnu cijenu i molimo Boga da nam se ništa ne desi, jer nama je bio prioritet kupac, jer su nam kupci uglavom fizička lica, penzioneri, obični radnici i mi smo svjesni činjenice kako je danas teško.

Gledali smo da izađemo u susret fizičkim licima i kažem vam ne daj Bože da bude neki kvar u proizvodnji, ili kvar kamiona, nas nigdje neće biti kao firme u smislu neke dobiti ili slično, mi smo preuzeli rizik čisto zbog toga“, kazala je Imamović.

Naša sagovornica ističe da nisu radili kalkulacije za izvoz iako su imali mnogo ponuda za Njemačku. Kaže da Nijemci često  zovu i traže pelet i koliku god da su im cijenu ponudili oni bi na to pristali. Ovakvih ponuda je bilo mnogo, ali Imamović navodi da nisu htjeli igrati na tu kartu i odlučili su raditi kao i prethodnih godina.

Kako smo pisali u jednom od tekstova iz serijala energetska tranzicija, u Kantonu Sarajevo najavljen je projekat izgradnje peletare. U Tuzlanskom kantonu ovakva ideja još nije zaživjela.

Vezani tekst: Energetska tranzicija (9) Profesor Izudin Kešetović: Bilo bi dobro ideju izgradnje peletare realizirati i u TK

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.