Petak, 14 Juna

Čerkez: U narednim sedmicama moguće postepeno popuštanje vanrednih mjera

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je danas da je u posljednja 24 sata testirano 549 osoba, od kojih je 18 pozitivno na koronavirus.

Raste broj oporavljenih

Govoreći o najnovijim podacima iz oblasti zdravstva vezanim za situaciju uzrokovanu širenjem novog koronavirusa COVID-19, Čerkez je istakao da u FBiH do danas postoji 681 potvrđen slučaj, od 8.473 testiranih.

Naglasio je da najviše zaraženih ima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu – 215, u Tuzlanskom kantonu 92, Kantonu Sarajevo 90, a u Zeničko-dobojskom kantonu 81 osoba.

Čerkez je kazao da je na bolničkom liječenju trenutno 68 pacijenta, a da je na raspiratoru devet osoba.

– Pozitivna stvar je što raste i broj oporavljenih, koji iznosi 84. Danas smo imali i jedan smrtni slučaj, čime se taj broj povećao na 28 – 14 muškaraca i 14 žena, a 19 osoba je imalo više od 65 godina – kazao je Čerkez u današnjem obraćanju iz Vlade Federacije BiH.

Istakao je da su uradili i određene analize i usporedbe sa drugim evropskim zemljama, koje su pokazale da je BiH zadržala linearni rast i u broju oboljelih i u broju smrtnih slučajeva.

– Mjere su dale rezultate.  Nismo imali veliki broj oboljelih – naglasio je Čerkez.

Također je istakao da im je cilj da u narednim sedmicama postepeno ublaže mjere, kako bi ostali u linearnom rastu.

– Ne bi željeli da nam se u septembru desi da imamo drugi udar, ali pokušat ćemo  da nađemo modalitete da ne uđemo u veće rizike – zaključio je Čerkez.

Izvor: FENA

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.