Petak, 14 Juna

Borrell: U ovom trenutku nema nikakvih prijetnji sigurnosti u BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Jasno poručujem onima koji bi možda željeli destabilizirati Evropu, posebno na zapadnom Balkanu, da je operacija ALTEA spremna zaštiti mir i stabilnost u ovoj zemlji“, potcrtao je Borrell.

Autor: Megafon.ba

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je danas u Sarajevu da u ovom trenutku nema nikakvih prijetnji sigurnosti u BiH.

Tokom posjete operaciji Evropskih vojnih snaga (EUFOR Altea) u kampu Butmir, Borrell je istakao da su ipak odlučili da kapacitete operacije prošire kako bi bili u mogućnosti da pruže brži odgovor u slučaju eventualne krize.

– Snage EUFOR-a smo pojačali sa dodatnih 500 vojnika, što treba shvatiti kao mjeru predostrožnosti – poručio je Borrell.

Dodao je da je ta poruka opredjeljenja i odlučnosti sada važnija nego ikad prije zbog invazije Rusije na Ukrajinu, čime se rat vratio na evropsko tlo.

– Smatramo da se to može odraziti na sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana i to smatramo važnijim nego ikada ranije – naglasio je Borrell.

Precizirao je da su snage EUFOR-a na terenu uduplane što će predstavljati dodatni garant sigurnosti građana BiH, kroz pojačan angažman u patrolama.

– Jasno poručujem onima koji bi možda željeli destabilizirati Evropu, posebno na zapadnom Balkanu, da je operacija ALTEA spremna zaštiti mir i stabilnost u ovoj zemlji – potcrtao je Borrell.

Naveo je da nastavljaju podržavati Oružane snage BiH i njihov deminerski bataljon kojima će biti donirana nova oprema vrijedna više od 10 miliona eura.

– Uvjeravam vas da ćemo, uoči razmatranja obnove mandata EUFOR-a u UN-u u novembru, poduzeti sve kako bi osigurali nastavak prisustva snaga EU u BiH – rekao je Borrell.

(Izvor: FENA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.