Subota, 22 Juna

BH retrospektiva: I dalje na čekanju rješenja za vladavinu prava, zapošljavanje mladih, enormno zagađenje zraka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Skoro će tri mjeseca od općih izbora a vlast u Bosni i Hercegovini nije u potpunosti formirana. Navodno su prepreke za dogovor političkih stranaka ideološke naravi ali jedna od smetnji je i Izborni zakon BiH. Pa ipak, nema pomaka na tom planu i pozicije najžešćih zagovarnika izbornih, odnosno, ustavnih promjena godinama su nepromijenjene.

Nepoštivanje građana i presuda Evropskog suda

Devet je godina od presude Evropskog suda za ljudska prava po tužbi „Sejdić i Finci“ protiv BiH, ali presuda još nije implementirana. Građanima koji se izjašnjavaju kao ostali ili se etnički ne izjašnjavaju, narušeno je elementarno pravo da u izbornom procesu budu birani.

Uslijedile su i ostale tri presude protiv BiH po istom osnovu, Zornić protiv BiH (15.07.2014.), Pilav protiv BiH (9.6.2016.) te Šlaku protiv BiH (26.05.2016.). Nijedna do danas nije implementirana.

Ubice sarajevskih policajaca još uvijek na slobodi

Sarajevski policajci Davor Vujinović i Adis Šehović ubijeni su 26. oktobra u naselju Alipašino Polje kada su kradljivci automobila pucali na njih. Policajci su ubijeni na radnom zadatku, i uprkos hitnoj i opsežnoj istrazi na nivou cijele u BiH, do danas ne znamo ko su ubice policajaca.

Još nema pravde za Davida, Dženana, Danijelu …

Aktivisti grupe „Pravda za Davida“ u Banjoj Luci, ali i drugim gradovima BiH, već devet mjeseci od ubistva banjalučkog studenta Davida Dragičevića traže da se pronađu i kazne ubice.

U februaru 2019. godine navršit će se tri godine od ubistva sarajevskog mladića Dženana Memića, a da njegova smrt još uvijek nije razjašnjena.

Masovni odlazak mladih iz BiH

Ljudi odlaze iz Bosne i Hercegovine. Zemlju napuštaju u potrazi za poslom, ali odlaze i zaposleni nezadovoljni ukupnom ekonomskom i sigurnosnom situacijom u zemlji.

Podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH pokazuju da je u prvih deset mjeseci 2018. godine građanima BiH izdato 13.198 radnih dozvola.

Samo prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, od 1. januara do 1. septembra ove godine, BiH je napustilo više od 21 hiljadu stanovnika. Od kraja 2013. do kraja 2017. godine zemlju je napustilo 169.404 osoba.

I dalje udišemo otrove

Enormno zagađenje zraka koje je već na razini opasnog po ljudsko zdravlje, pokazuje da nije bilo pomaka u rješavanju ovog problema u odnosu na proteklu godinu, te da je pred građanima još jedna zima tokom koje će se gušiti u smogu.  Posebno je alarmantna situacija u industrijskim centrima, Sarajevu, Zenici, Tuzli i Lukavcu. Izuzev apela i prijedloga koje nude ekološke organizacije, nije bilo konkretnih mjera vlasti kako bi ovaj problem bio dugoročno riješen.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.