Petak, 14 Juna

BH NOVINARI: Višković najavio da će u RS-u novinari biti na listi prioriteta za vakcinaciju

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba/ BH novinari

Bosna i Hercegovina kreće u direktnu nabavku vakcina, a još uvijek nema definitivne potvrde vlasti da li će novinari i ostali medijski radnici biti uvršteni na listu prioriteta za vakcinaciju.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i premijerom Federacije Fadilom Novalićem, premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će u tom entitetu, nakon zdravstvenih radnika i policije, biti vakcinisani i novinari, dok se nadležni u Federaciji još nisu izjasnili o ovom pitanju.

Novinarska udruženja već danima apeluju na izvršne vlasti u BiH da donesu zvaničnu odluku o uvrštavanju novinara na listu prioriteta za imunizaciju.

Ovu inicijativu podržali su i iz Evropskog pokreta u BiH, naglasivši kako su novinari od početka pandemije svakodnevno rizikovali vlastito zdravlje kako bi pravovremeno informirali javnost o ozbiljnosti situacije i mjerama štabova civilnih zaštita.

„Stoga smo mišljenja da u prvom kontingentu, kada u našu državu stignu vakcine, pored obavezne zastupljenosti medicinskog osoblja i starijih osoba, društvena zajednica i štabovi civilnih zaštita u BiH trebaju, pored vojske, pogranične službe i policije (što u svakoj državi predstavlja “kičmu i nukleus” uređene države), koje se brinu za sigurnost i red naše društvene zajednice, obavezno predstavnike medija uvrstiti u izrazito prioritetnu kategoriju“, saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.