Ponedjeljak, 22 Aprila

BH DEMOKRATIJA: Sprema li se scenarij izbacivanja SDA iz vlasti?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ignoriranje izborne volje većine glasača i plan da se iz vlasti u Federaciji BiH „izbaci“ SDA koja je osvojila najviše glasova na proteklim općim izborima, bez obzira na motive i argumente, nije ništa drugo nego drastično urušavanje demokratskog sistema u BiH.

Piše: Nedžad Kušljugić

Kako okvalificirati najnovije scenarije za izlaz iz krize koalicije u Federaciji, osvanule u jednoj ovdašnjoj novini nakon mostarskog sastanka lidera HDZ-a BiH i SBB-a, Dragana Čovića i Fahrudina Radončića?

Piše novina da bi se moglo dogoditi novo „preslagivanje vlasti ili potpuna blokada“.

Nadalje pišu da bi „krizu vlasti u Federaciji mogla riješiti nova koalicija: „HDZ BiH, SBB, SDP i DF“.

SDP i DF su se odmah javno ogradili od eventualnog učešća u bilo kakvoj novoj koaliciji i uopće sudjelovanju u vlasti do nerednih izbora. Imaju oni svoje razloge za to.

Iako, mi ne znamo da li ih se o tome pitalo ili će ih se tek pitati.

Usprkos tome, jasno je da su scenariji koje predviđa pomenuta novina mogući, posebno onaj drugi, a već smo i izvježbani za totalni zastoj vlasti.

Međutim, ignorirati izbornu volju većine glasača uz argument da su „sve veće stranke iz BiH zaratile s SDA“ i uopće razmatrati ideju da se vladajuća kolacija formira od stranaka sa drastično lošijim izbornim rezultatima nego su rezultati SDA, nije ništa drugo nego urušavanje posljednjih atoma demokratije u BiH.  

Stranke koje se deklariraju kao demokratske, građanske, narodne ili kako god i pozivaju se na najviše principe demokratije, posebno bi trebale da znaju da se vlast demokratski ruši samo na izborima.

Demokratsko „sve po spisku“ i vlasti i njihovim uhodanim glasačima najlegitimnije je ako se odigra u kabini za glasanje. Pisali smo već kako je to moguće u BiH, jedinoj zemlji u kojoj vlast bira glasače.

Megafon.ba

Dijeli.

2 komentara

  1. mislim da autor brka pojmove, na demokratskim izborima vlast biraju glasaci i shodno izbornom rezultatu formiraju vlast tako da izborni rezultat i od 49% ne garantuje ucesce u vlasti

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.