Utorak, 21 Maja

Bećirović u UN-u: Vlasti entiteta RS zagovaraju opasne obmane

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je, obraćajući se na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku povodom izvještaja visokog predstavnika o situaciji u Bosni i Hercegovini, između ostalog kazao da je „uprkos brojnim blokadama, opstrukcijama i pritiscima, razvoj naše države nastavljen, pokazujući i u ratu i u miru da uništenje Bosne i Hercegovine nije moguće“.

„Bosna i Hercegovina je punopravna članica UN-a, Vijeća Evrope i država koja se nalazi pred vratima Evropske unije (EU) i Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

U martu ove godine napravljen je važan korak prema članstvu u Evropskoj uniji (EU). Evropsko vijeće je donijelo odluku o otvaranju pregovora EU sa Bosnom i Hercegovinom. To je ogromno ohrabrenje za građane naše zemlje“, kazao je.

Nadalje, Bećiraović je kazao da „svijet treba znati istinu. Ključni problemi Bosne i Hercegovine nisu nastali u našoj državi, već izvan njenih granica.

To su utvrdili i najviši sudovi UN-a. Haški tribunal je prošle godine, u presudi čelnicima Državne bezbjednosti Srbije, definirao pravnu prirodu rata vođenog protiv Republike Bosne i Hercegovine.

Pravosnažnim presudama ovog suda UN-a potvrđeno je da u Bosni i Hercegovini nije bio građanski rat već međunarodni oružani sukob.

Ove presude sudova UN-a imaju ogroman značaj jer govore šta je bio i ostao suštinski problem. To su pokušaji izvana da se naša država oslabi i uništi. To je esencija svih problema u Bosni i Hercegovini u zadnje četiri decenije.

U julu ove godine obilježavamo 29. godišnjicu genocida počinjenog nad Bošnjacima u i oko Srebrenice.

To je strašno podsjećanje na nedavnu prošlost Bosne i Hercegovine, ali i opomena da moramo biti oprezni. Presude o počinjenom genocidu utvrdili su najviši sudovi UN-a. To je pravna činjenica.

Nažalost, čelnici entiteta Republika Srpska ne poštuju presude sudova UN-a. Štaviše, oni glorificiraju presuđene ratne zločince i poručuju da žele nastaviti politiku ratnih zločinaca. To se može shvatiti kao prijetnja novim genocidom.

Za čovječanstvo je važno da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju o sjećanju i obilježavanju genocida u Srebrenici 1995.

Ova rezolucija ima ogroman značaj za širenje istine i svijesti o počinjenom genocidu nad Bošnjacima. Ona je važan civilizacijski iskorak u borbi za istinu i pravdu“.

Bećirović se osvrnuo i na činjenicu da „organi vlasti entiteta Republika Srpska ne poštuju cjelinu Daytonskog sporazuma i njegovih aneksa.

Oni selektivno tumače Daytonski sporazum i podrivaju nezavisnost, suverenitet i državnost Bosne i Hercegovine. Takvom neodgovornom politikom ugrožavaju mir i stabilnost.

Posljednji izvještaj visokog predstavnika to naglašava.

U toku je opasan udar na ustavni poredak i Daytonski sporazum. Mir i stabilnost Bosne i Hercegovine ozbiljno ugrožava antidejtonska politika organa entiteta Republika Srpska. Oni godinama pokušavaju pravnim nasiljem promijeniti temeljne odredbe Daytonskog sporazuma.

Dvije ključne institucije Daytonskog sporazuma su otvoreno napadnute: Ured visokog predstavnika i Ustavni sud BiH.

Organi entiteta Republika Srpska pokušavaju blokirati ove dvije institucije. Oni ne kriju da žele postati vrhovni tumači Daytonskog sporazuma. To je pokušaj unilateralne destrukcije ovog međunarodnog sporazuma.

Međunarodna zajednica ima jasno definirane obavezu i odgovornost u Bosni i Hercegovini.

Ona ima sve potrebne instrumente, uključujući i izvršne ovlasti, da garantira mir i stabilnost. Visoki predstavnici su, u prvoj postdejtonskoj deceniji, odlučnim i opravdanim intervencijama pomogli građanima Bosne i Hercegovine da žive u miru. Tim odlukama nije ugrožen suverenitet Bosne i Hercegovine, već je očuvan mir.

Zato je od esencijalne važnosti ojačati instituciju visokog predstavnika.

Odluke visokog predstavnika moraju se implementirati na cijeloj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine. To se mora osigurati de iure i de facto.

Organi vlasti entiteta Republika Srpska zagovaraju opasne obmane.

Prva obmana političkih lidera entiteta Republika Srpska se odnosi na suverenitet. Ne postoji suverenitet entiteta unutar suverene države, već isključivo suverenitet države Bosne i Hercegovine. Dozvolite mi da podvučem, suverenitet se u Daytonskom sporazumu spominje devet puta i isključivo se odnosi na državu Bosnu i Hercegovinu.

Druga obmana odnosi se na pitanje kontinuiteta. To je precizno riješeno u članu 1. Ustava BiH. Kontinuitet ima samo Bosna i Hercegovina. Entiteti u državi postoje tek od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Treća obmana organa vlasti entiteta Republika Srpska odnosi se na pitanje rješavanja ustavnih sporova. Njih ne mogu rješavati entiteti. Ustavom BiH je propisano da je to nadležnost Ustavnog suda BiH i da su njegove odluke konačne i obavezujuće.

Četvrta obmana odnosi se na konačno tumačenje Daytonskog sporazuma. To je riješeno Aneksom 10 Daytonskog sporazuma i ta uloga je dodijeljena visokom predstavniku.

Peta obmana odnosi se na pokušaj antidejtonskog predstavljanja susjedne Srbije kao garanta Daytonskog sporazuma. Srbija nije garant ovog sporazuma, već jedna od tri strane.

Bosna i Hercegovina je miroljubiva država, opredijeljena za jačanje regionalne saradnje.

Mi želimo dobre odnose sa našim susjedima, na temelju međusobnog uvažavanja i poštovanja. Zato aktivno učestvujemo u nizu regionalnih inicijativa, u cilju unapređenja saradnje u regiji.

Nažalost, u susjedstvu imamo intenzivnu militarizaciju. Zato želim naglasiti da je veoma važno da se očuva balans vojnih snaga u regiji, onako kako je to utvrđeno Aneksom 1-B Daytonskog sporazuma.

Za mir u Bosni i Hercegovini važno je da Vijeće sigurnosti UN-a u novembru 2024. produži mandat misiji Althea.

Prisustvo EUFOR-a je važno za očuvanje mira i stabilnosti. To se posebno odnosi na zaštitu povratnika u entitetu Republika Srpska, koji su izloženi brojnim napadima.

Budućnost naše države je povezana s implementacijom presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Presude nalažu Bosni i Hercegovini izmjenu cjelokupne političke paradigme i njeno usklađivanje s demokratskim standardima. Bosna i Hercegovina je obavezna da osigura individualna prava građana, a ne samo kolektivna prava naroda“.

Bećirović je naglasio da pravnu činjenicu da državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini, a smatra da posebno treba upozoriti na opasnost politike koja zagovara promjene državnih granica u Jugoistočnoj Evropi.

„Predsjednik entiteta Republika Srpska javno zagovara ujedinjenje Srbije, entiteta Republika Srpska i Crne Gore. Dakle, on direktno poziva na uništenje nekoliko država članica Ujedinjenih naroda. To je ozbiljna prijetnja evropskom miru i članicama UN-a“, kazao je između ostalog Bećirović obraćajući se u ime BiH u Generalnoj skupštini UN-a.

Megafon.ba

    

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.