Četvrtak, 13 Juna

Banke uskoro počinju proces odobravanja kreditnih olakšica pravnim i fizičkim licima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.K.

Banke su više nego svjesne problema i udara koje privreda doživljava zbog širenja koronavirusa i banke žele i bit će partneri svojim klijentima, i pravnim i fizičkim licima, kao i Vladi i Udruženju poslodavaca i našem supervizoru u prevazilaženju ovih problema na način da ćemo dati kreditne olakšice svojim klijentima, kazala je to na današnjoj konferenciji za medije Sanela Pašić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka u BiH.

Pripremljen okvir

„Naš supervizor propisao je okvir u kojem one treba da se definišu, i odluka će vjerovatno stupiti na snagu danas ili sutra. Ono što je zadatak bankara u narednim danima jeste da uzmu taj okvir i precizno definišu njegovu sadržinu. Dakle, da odgovore na pitanja kome, kako se daje, koja modifikacija, koji je proces. Proces je dosta komplikovan i trebat će nam nekoliko dana da to definišemo, ali suština je da ćemo se povoditi sljedećim principima u odlukama.

Prvi princip je da želimo maksimalno pomoći svima koji su ugroženi ovim virusom, bez obzira o kojoj se skupini klijenata radi. Drugi princip je da želimo održati kao prioritet zdravlje klijenata. Svi znate kada banke odobravaju nove kredite da to uključuje puno sastanaka, posjeta bankama. Naša je namjera uprostiti te aktivnosti, da ima što manje fizičkog kontakta.

Treći princip kojeg ćemo se držati jeste održati stabilnost bankarskog sektora“.

Pašić je podsjetila da bankarski sektor kao i svaki drugi u ovoj situaciji doživljava usporavanje prihoda i krizu.

Kompliciran proces

„Davanje olakšica, dakle, je dodatno usporavanje, a davanje olakšica znači dodatno preuzimanje tereta iz ekonomije, koje mi želimo i možemo uraditi jer imamo dobar kapital i likvidnost. Ali treba naći pravu mjeru koja će održati sektor stabilnim“.

Tokom ove i početkom naredne sedmice, kazala je, u bankarskom sektoru će se baviti definisanjem svih detalja nakon čega počinje implementacija.

„Pričamo o restruktruiranju značajnog dijela ekonomije i u resursnom smislu vrlo je zahtjevan. Mi ćemo dati sve od sebe da to brzo obavimo“, kazala je Pašić.

Megafon.ba  

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.