Četvrtak, 20 Juna

BANJA LUKA: Što batina ne ušutka, ušutkat će novčana kazna

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Nakon otkazivanja novogodišnjeg programa na Trgu Krajine u Banjoj Luci gradonačelnik Igor Radojičić najavio je moguće milionske tužbe gradske vlasti protiv organizatora protesta „Pravda za Davida“. Tvrdi da je otkazivanjem novogodišnjih programa zbog protesta, turizam na gubitku i da će tamošnjim ugostiteljima i vlasnicima hotela trebati mjeseci i godine da se oporave, te da će „imati problem kako nahraniti svoje porodice“.

Nakon pendreka, plan „B“

Radojičić je rekao da proteste nisu zvanično najavili čelni ljudi pokreta „Pravda za Davida“, poslanici, odbornici ili predsjednici partija, već nekoliko mladih Banjalučana, koji će se sada, kako je rekao, sa svojim porodicama i pod ogromnom materijalnom odgovornošću, naći pred sudovima.

Vlast, dakle, nije kriva što devet mjeseci ne rješava slučaj Dragičević, ali je zato kriva žrtva koja se buni. Time što se buni otima hljeb, u ovom slučaju djeci ugostitelja i hotelijera, a sutra možda i ostaloj djeci u RS-u, jer svojim postupcima tjera potencijalne turiste i investitore u RS-u?!

I treba za sva vremena ušutkati svakog ko ima namjeru da se i dalje solidarizira sa aktivistima „Pravda za Davida“. Novčane kazne su oproban metod za ušutkivanje, gušenje, gašenje, od firmi, medija, do raspamećenog i siromašnog čovjeka.

Ne prijeti se samo Davoru i Suzani već i savjesnom i moralnom, ali i isprepadanom građaninu, da će možda biti optužen za „milionsku štetu“ Gradu. Prijetnja je upućena hiljadama građana iz komšiluka, bez posla, bez perspektive. Prijetnja koju teško da će većina njih ignorirati, jer rizik koji nosi ponovni izlazak na Trg Krajine, veliki je za prosječnog građanina i egzistenciju njegove porodice, ma koliko ljudskost bila na ispitu.

Da li je namjera da se među građanima Banja Luke izazove građanski prijezir prema grupi „Pravda za Davida“, koja svojim ponašanjem „podriva ekonomski prosperitet Banja Luke kao grada“, a time udara i na džep građana Banje Luke?

Je li to zapravo poruka jučerašnje Radojičićeve konferencije za medije?

A  nematerijalnu štetu o kojoj govori gradonačelnik nanesenu Banjoj Luci zbog otkazivanja turističkih sadržaja, neće pokriti ni mjeseci ni godine, šteta je to koja se mjeri u civilizacijskim jedinicama. I učinjena je onda kada je banjalučki student David Dragičević ubijen, pa umjesto hapšenja ubice dječak je na sve moguće načine inkriminiran, a njegovi roditelji hapšeni jer pitaju ko im je ubio dijete.

Šteta je učinjena kada je pred očima cijelog svijeta 25. decembra 2018. godine policija batinala demonstrante koji samo žele istinu.

Ko će podići tužbu za štetu koju je vlast u Republici Srpskoj učinila građanima u oba bh. entiteta i Bosni i Hercegovini u cjelini, jer su snimci brutalne akcije MUP-a RS prema građanima koji su mirno protestirali obišle cijeli svijet?

Nemjerljiva šteta

Ako se šteta za koju se optužuju aktivisti „Pravda za Davida“ mjeri u milionima, onda se šteta koju je vlast u Republici Srpskoj nanijela građanima i turizmu može mjeriti u milijardama.

Nema tog investitora ili turiste koji želi ulagati ili dolaziti u bilo koje geografsko područje u kojem djecu ubijaju, a policija, pravosuđe i ostale ekspoziture vlasti ne hapse ubicu.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.