Subota, 25 Maja

Bajramska čestitka nadbiskupa Vukšića: Ugasimo vatru mržnje, nasilja i rata i upalimo slatku svijeću mira

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata uz BiH mons. Tomo Vukšić povodom Ramazanskoga bajrama, koji muslimani proslavljaju 10. travnja, uputio je čestitku reisul-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću.

„U povodu blagdana Ramazanskoga Bajrama, u svoje ime i u ime ostalih katoličkih vjernika, s poštovanjem i radošću pozdravljam Vas i sve vjernike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i želim da na sve vas Milosrdni Gospodin izlije obilje svoga blagoslova.

Za ovu svečanu prigodu, i u vrijeme kad mnoga Božja stvorenja vape za mirom, svojoj čestitci kao molitvu dodajem i jednu misao iz poruke za Ramazan i Ramazanski bajram, što ju je uputio papinski Dikasterij za međureligijski dijalog 11. ožujka 2024., a u kojoj se za katolike i muslimane kaže: ‘Svemogućeg gledamo kao Boga mira, izvor mira, koji na poseban način ljubi sve one koji svoj život posvećuju službi mira. Kao i mnoge druge stvari, mir je Božji dar, ali je ujedno i plod ljudskog truda, posebice u stvaranju uvjeta za njegovu uspostavu i očuvanje. (…) Draga braćo i sestre muslimani, ujedinimo se da ugasimo vatru mržnje, nasilja i rata i upalimo slatku svijeću mira, crpeći izvore za mir koji su prisutni u našim bogatim ljudskim i vjerskim tradicijama'“, poručio je nadbiskup Vukšić.

Čestitku jednakoga sadržaja nadbiskup Vukšić uputio je također vojnom muftiji Hadisu ef. Pašaliću, te predsjedatelju Predsjedništva BiH gosp. Denisu Bećiroviću, ministru obrane gosp. Zukanu Helezu i generalu Mirsadu Ahmiću, saopćeno je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

(BHRT)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.